Radioterapia poate fi folosita in stadiile incipiente ale cancerului sau in stadii avansate, in functie de indicatie si de decizia pe care o ia comisia oncologica in ceea ce priveste abordarea unui pacient. Aceasta poate fi utilizata ca metoda exclusiva de tratament, dar si in combinatie cu alte terapii, cum ar fi chimioterapia si abordarea chirurgicala. Explicam avantajele radioterapiei aplicate inainte de o interventie chirurgicala, atunci cand este indicat, in articolul urmator.
Asadar, radioterapia poate fi folosita ca:
- metoda exclusiva, unica de tratament, cu intentie curativa;
- suport pentru alte tratamente: de exemplu, poate fi combinata cu chimioterapie sau utilizat inainte de operatie (radioterapie neo-adjuvanta);
- metoda de a reduce riscul de aparitie a cancerului dupa operatie (radioterapie adjuvanta);
- tratament pentru ameliorarea simptomelor, daca nu este posibila abordarea curativa (radioterapie paliativa).
Radioterapie inainte de operatie, studiu american
Un studiu american demonstreaza ca asocierea de chimioterapie si de radioterapie inainte de operatie pentru tratarea cancerului mamar avansat poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului in zona sanului (recurenta locoregionala) in urmatorii 5 ani de la operatie. Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuala a American Society for Radiation Oncology din 2010.
Cancerul mamar avansat local este cancerul care s-a raspandit dincolo de san. Pentru a trata cancerul mamar avansat, se intampla frecvent ca medicii sa foloseasca mai multe tratamente in mod succesiv.
In acest studiu, cercetatorii au vrut sa vada daca utilizarea de chimioterapie si de radioterapie inainte de operatie ar reduce riscul de reaparitie a cancerului mamar local avansat in zona sanului.
Radioterapie inainte de operatie in cancer mamar
Cercetatorii au analizat rezultatele a trei studii care au evaluat administrarea atat a chimioterapiei, cat si a radioterapiei inainte de operatie. Esantionul este reprezentat de 105 femei diagnosticate cu cancer avansat. Femeile aveau aproximativ 54 de ani. Dupa operatie, unele dintre paciente au urmat un tratament cu chimioterapie sau terapie hormonala. Niciuna dintre femei nu a reluat sedintele de radioterapie dupa operatie.
Comparand tesutul indepartat in timpul biopsiei (cand au fost diagnosticate femeile) cu tesutul indepartat in timpul interventiei chirurgicale, cercetatorii au concluzionat ca aproximativ 33% dintre cancere au fost slabite de chimioterapie si radioterapie inainte de operatie.
Concluziile studiului de caz
Dintre cele 105 femei, doar 5% au prezentat o recidiva locala in urmatorii 5 ani dupa tratament. Patru dintre ele au avut o recidiva a cancerului exclusiv in zona sanilor. Cea de a cincea pacienta a avut o recidiva la san si o aparitie a cancerului in alta zona a corpului. 72% dintre femei erau in viata la 5 ani de la inceperea tratamentului.
Este important de stiut ca acest studiu nu a comparat direct un grup de femei care au primit chimioterapie si radioterapie inainte de operatie cu un grup similar de femei care au primit doar chimioterapie inainte de operatie.
Ati fost diagnosticata cu cancer de san avansat local? Daca sunteti in plin proces de abordare terapeutica, este posibil sa doriti sa discutati despre aceste aspecte cu medicul dumneavoastra.