Chimioterapia este un tratament care pune in dificultate pacientul oncologic, acesta reactionand deseori cu teama la primirea acestei indicatii. In ce masura s-au schimbat solutiile terapeutice si care sunt optiunile pe care un bolnav le poate avea daca trebuie sa treaca prin chimioterapie in Bucuresti, aflam in articolul urmator.
Medicul oncolog este cel care trebuie sa ii explice pacientului ceea ce face chimioterapia. Totul trebuie sa se intample pe intelesul bolnavului, fara detalii obositoare si inutile. Un pacient afla de la medic de ce si cum se face chimioterapie in Bucuresti sau in clinica pentru care a optat si ce efecte adverse pot sa apara.
Noi, ca medici, incercam sa controlam acele efecte si sa le explicam ca, intr-o oarecare masura, totul poate fi controlat. Viata nu se va schimba atat de mult. Lucrurile s-au schimbat fata de anii precedenti si oamenii ar trebui sa fie increzatori ca medicul se ocupa de tot ce presupune acest tratament. In acest context, ar trebui sa ridice povara de pe umerii pacientului.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist Oncologie Medicala
Chimioterapie in Bucuresti: optiuni
Prima etapa este aceea de a intelege tratamentul si diferenta dintre hematologie si oncologie. In hematologie, exista niste scheme foarte dure.
In schimb, pentru alte tipuri de cancer, pacientii vin dimineata si pleaca dupa-amiaza, ceea ce inseamna o cura. La 2 – 3 saptamani, revin pentru alta cura, si nu exista efecte adverse serioase.
Efecte adverse ale chimioterapiei
E posibil sa apara greata, de exemplu. Exista medicamente care sa previna acest lucru. La chimioterapie, efectele sunt multiple. Efectele adverse pot sa afecteze foarte multe organe, dar totul este manageriabil. Daca ar vedea acesti pacienti care vin, isi fac tratamentul, pleaca si isi urmeaza rutina zilnica, nu ar mai fi o problema. Poate nu a fost destul promovata si explicat.
Chimioterapicele nu afecteaza atat de mult organismul. Sunt studii facute cu dozele respective, astfel incat sa nu creeze probleme pentru ca exista aceasta perceptie: faci chimioterapie, te distruge. Omoara tumora, dar te distruge si pe tine. Nu. Sunt foarte multe medicamente care pot sa controleze simptomele.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist Oncologie Medicala
Intr-adevar, chimioterapia actioneaza pe celulele cu rata de multiplicare rapida. Astfel, actioneaza pe celulele tumorale, dar si pe celulele tubului digestiv. Unele citostatice actioneaza, intr-adevar, la nivelul parului. Din cauza acesta, pentru ca pe tot tubul digestiv exista aceasta rata de multiplicare rapida, exista sansa de a aparea simptome digestive.
Noi le explicam pacientilor ca trebuie sa tina un regim alimentar pe toata durata chimioterapiei. Legat de par, dupa ce termina chimioterapia, acesta creste, iar la anumite citostatice sau la anumite doze mai mici, nici nu cade.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist Oncologie Medicala
De asemenea, pe maduva, acolo unde exista o actiune a chimioterapiei, exista factori de crestere. Sunt niste molecule foarte inteligente, care comanda maduvei sa produca celule ale sistemului imunitar.
In timpul chimioterapiei, scade imunitatea, din cauza actiunii asupra acestor celule cu rata de multiplicare mare. Atunci, se fac acesti factori de crestere, care ordona maduvei sa produca doar celule ale sistemului imunitar. In acest mod, pacientul nu are de ce sa sufere, iar chimioterapia actioneaza doar pe tumora.
MedEuropa Bucuresti, centru medical situat in Soseaua Dobroesti, nr. 20A, pune la dispozitia pacientilor sai o echipa de specialisti in Oncologie Medicala, cu discutarea obligatorie a tuturor cazurilor in Tumor Board, comisie multidisciplinara din care fac parte si radioterapeuti, chirurgi, anatomo-patologi, nutritionisti si psihologi. Pentru programari, sunati la 021 9971.