Exista numeroase intrebari cu privire la optiunea de tratament hormonal. Care sunt cele mai frecvente utilizari si efectele adverse la care sa se astepte un pacient care urmeaza un astfel de tratament, va explicam in materialul urmator.
Ce este un tratament hormonal
Tratamentul hormonal merge pe doua paliere. Suprima producerea anumitor hormoni in organism sau interfereaza cu actiunea anumitor hormoni din organism. Un tratament hormonal poate fi folosit in cancerele mamare sau in cancerul de prostata. Mai sunt si alte optiuni ceva mai limitate, dar aceste doua tipuri de cancere sunt cele care raspund foarte bine la tratamentul hormonal.
Tratamentul hormonal nu are efecte adverse la fel de importante precum chimioterapia, de exemplu. Sunt mult mai usoare, sunt manageriabile si sunt mai multe optiuni. Sunt mai multe tipuri de tratament hormonal. Ele sunt indicate in functie de stadiu, in functie de anumiti receptori hormonali si au un raport foarte bun.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
Tratamentul tintit molecular: medicina personalizata
Tratamentul tintit molecular este un domeniu vast. Face parte din segmentul de medicina personalizata. Aceasta incearca sa descopere cat mai mult din alteratiile care apar in cadrul unei tumori.
O formatiune tumorala, ca sa apara si sa fie maligna, trebuie sa depaseasca anumite bariere puse de organism, la nivel celular. Atunci cand depaseste aceste bariere, sunt deja prezente anumite mutatii, care ajuta celula tumorala sa nu fie vazuta de sistemul imunitar, sa se multiplice cat mai rapid, sa invadeze alte tesuturi si organe. Cu cat se cunoaste mai mult acest microbiom tumoral, cu toate alteratiile pe care le prezinta celulele tumorale respective, cu atat se pot gasi tratamente care sa mearga pe ceea ce face acea celula tumorala pentru a creste si pentru a se inmulti.
Majoritatea cancerelor maligne au nevoie de mai multe teste. Avem rezultatul histopatologic, care este primul lucru efectuat. Apoi, avem imunohistochimia. Este tot o proba de anatomie patologica, care aduce informatii suplimentare fata de rezultatul histopatologic simplu, care efectueaza niste coloratii speciale si aduce lucruri noi.
De asemenea, apar aceste testari genetice. Aceste testari genetice, in marea lor majoritate, in cazul pacientilor din Romania, unde sunt decontate aceste terapii tintite sau imunoterapia, sunt gratuite prin voucherele pe care noi le eliberam pacientilor. Ele difera in functie de localizarea cancerului. In fiecare tip de cancer, sunt anumite testari genetice. Acestea pot arata daca exista o mutatie si daca cancerul raspunde la un anumit tratament.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
Practic, vorbim despre tratamentul tintit molecular. Sunt multe clase incluse in acest tratament tintit molecular, care actioneaza pe cai diferite. Exista tratamente care inhiba angiogeneza. Asta inseamna ca inhiba crearea vaselor de sange care alimenteaza formatiunea tumorala. Atunci cand creste si se inmulteste, are nevoie de nutrienti.
Cum functioneaza tratamentul tintit molecular
Exista tratamente care tintesc caile de comunicare intre celulele tumorale, acest factor epidermal. Exista tratamente care induc moartea celulara. Merg pe celula respectiva si induc moartea celulara. Exista tratamente combinate, in sensul de o molecula, un tratament tintit. De exemplu, in cazul neoplasmelor mamare HER pozitive, exista o molecula care include in interiorul ei si o molecula citotoxica, adica si un mic chimioterapic, iar aceasta molecula se duce strict pe celula tumorala. Actioneaza pe acea mutatie genetica, dar elibereaza si acea componenta citotoxica – chimioterapie. O dubla incercare de a omori celula tumorala.
Aceste tratamente tintite au rate de raspuns foarte bune, si atunci au si efecte adverse. Fiecare tratament are efecte adverse, dar sunt si ceva mai usor de administrat, unele dintre ele. Foarte multe sunt comprimate, de exemplu. In cazul cancerului pulmonar, avem foarte multe optiuni de tratament cu comprimate si atunci, calitatea vietii pacientului creste destul de mult.
Imunoterapia, indicatie tot mai des intalnita
Lucrurile merg spre a avea indicatie de imunoterapie in foarte multe localizari. Imunoterapia nu actioneaza direct asupra celulei tumorale. Imunoterapia permite celulelor sistemului imunitar, celulelor propriului organism sa atace celulele tumorale.
Practic, elimina din bariele pe care celulele tumorale si le-au creat singure. Elimina din barierele care fac sistemul imunitar sa nu atace celulele tumorale. Intr-adevar, si aici exista o larga paleta de reactii adverse care pot sa includa toate organele, dar exista management pe fiecare reactie adversa in parte.