Cancerul de prostata este o afectiune frecventa, care poate fi insa prevenita prin controale de rutina specifice categoriei de varsta. Care sunt metodele, cum se pune diagnosticul si cand se indica radioterapie in cancerul de prostata, explica Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie.
Cancerul de prostata: simptome si diagnostic
Cancerul de prostata, in Romania si in multe tari din lume, este neoplazia cel mai frecvent intalnita la barbat. De obicei, peste 80% dintre pacientii diagnosticati cu cancer de prostata au varsta de peste 60 de ani. Tot mai frecvent si la noi in tara, diagnosticul se pune prin dozarea de rutina a PSA-ului.
Multi dintre acesti pacienti nu au nicio simptomatologie urinara care sa ii deranjeze. Pur si simplu, medicul de familie, un prieten, un coleg le-au recomandat sa isi dozeze un PSA. Sigur, printre restul analizelor pe care le faceau de rutina sau uzual.
Cancerul de prostata nu are o simptomatologie specifica, la debut. Adenomul de prostata creeaza dificultati la urinat pacientului, dezvoltandu-se din zona centrala si comprimand uretra. Cancerul de prostata se dezvolta din zona periferica si nu are, cel putin in primii ani de evolutie, o simptomatologie specifica. La un tuseu rectal, ar putea sa se simta prostata care ar fi mai dura, mai deformata.
Orice barbat de peste 60 de ani ar trebui sa isi dozeze PSA-ul, in primii 3 ani o data pe an si dupa aceea o data la 2 ani, daca nu sunt probleme.
O proportie importanta a pacientilor cu cancer de prostata sunt diagnosticati prin efectele pe care le produc metastazele la distanta, in special metastazele osoase.
Au fost multi pacienti care s-au prezentat cu dureri de oase, dureri de coloana, compresii la nivelul corpilor vertebrali ce au determinat simptomatologie neurologica importanta. Practic, asta i-a dus la medic. Au efectuat RMN, computer tomograf, s-au vazut leziunile suspecte, s-a dozat un PSA si in multe cazuri s-a vazut ca era de minim cateva sute. Am avut pacienti cu PSA peste 10.000.
Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie
Tratamentul optim in cancer de prostata
In ceea ce priveste tratamentul cancerului de prostata, cam doua treimi dintre pacientii care au cancer localizat de prostata vor beneficia de interventie chirurgicala, de prostatectomie radicala, iar o treime, de radioterapie.
Pacientii sunt oarecum impartiti in functie de varsta, de stadiu, de operabilitate. Scorul Gleason il obtinem atunci cand facem biopsia. Acesta ne spune cat de diferita este celula aceasta tumorala fata de celulele normale din care provine. Cu cat este mai diferita si are un scor Gleason mai mare, cu atat agresivitatea ei este mai mare. Prin urmare, riscul de a metastaza si de a evolua rapid este mai mare.
Optiunile de tratament le luam in functie de nivelul PSA-ului, de scorul Gleason, de cat de extinsa este tumora la nivelul prostatei, informatii pe care le obtinem la investigatiile imagistice. De electie pentru prostata este RMN-ului. Tinem cont de varsta, de antecedentele pacientului. De obicei, pacientii mai tineri, cu un scor Gleason mai mare, beneficiaza mai mult de pe urma interventiei chirurgicale.
Pacientii care sunt peste 70 de ani, la care exista si alte comorbiditati, ar merge, mai de graba, catre radioterapie. Stim ca in urmatorii 15-20 de ani am avea exact aceleasi rezultate pe care le-am obtine si cu interventia chirurgicala. Doar ca toxicitatea ar putea sa fie un pic mai redusa pentru radioterapie. Ca procedura de tratament, este mai putin invaziva radioterapia, comparand cu interventia chirurgicala.
Radioterapie in cancerul de prostata
Iradierea prostatei presupune niste efecte secundare acute, cele in timpul administrarii tratamentului, in timpul celor 7 saptamani si jumatate de radioterapie. Ele pot persista pana la 2-3 luni dupa finalizarea radioterapiei.
Efectele secundare tardive vor aparea dupa minimum 6 luni de la finalizarea radioterapiei.
Pentru noi, o preocupare importanta este prevenirea efectelor secundare tardive, pentru ca acelea sunt cele care pot persista mult in timp si pot crea un disconfort semnificativ pacientului.
Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie
Efectele secundare acute se vor remite complet si nu sunt un factor de prognostic pentru aparitia efectelor secundare tardive. Vorbim despre efecte pe care pacientul le resimte in timpul administrarii tratamentului, pe parcursul celor doua luni de tratament si in prima luna si jumatate dupa.
Efecte secundare ale tratamentului prin radioterapie in cancerul de prostata
Prostata este situata imediat in vecinatatea vezicii urinare si a rectului. Practic, toxicitatea va fi data de iradierea acestor structuri. In timpul radioterapiei, pacientul experimenteaza simptome iritative si obstructive. Ele sunt cauzate de iradierea prostatei si uretrei prostatice.
Astfel ca, daca inainte sa inceapa radioterapia urina de 2-3 ori, noaptea, este posibil ca in timpul radioterapiei sa urineze de 5-6 ori, in fiecare noapte. Are imperiozitate, in sensul ca, atunci cand a simtit sa urineze, trebuie sa mearga rapid la toaleta pentru ca altfel scapa.
Dr. Gabriel Ricu, medic primar radioterapie
Dintre simptomele obstructive, apare o diminuare a jetului urinar, o intrerupere a jetului spre sfarsit, senzatia ca nu reuseste sa evacueze complet vezica urinara. Atat pentru simptomele urinare iritative, cat si pentru cele obstructive, exista tratamente simptomatice, care il ajuta pe pacient sa faca mai bine fata simptomatologiei pe timpul tratamentului. Evident ca disconfortul nu va disparea complet, dar va fi la un nivel la care el sa poata sa fie suportat de pacient.
Vecinatatea cu rectul presupune efecte secundare si la nivelul portiunii terminale din intestinul gros. Cel mai frecvent, pacientii care prezinta hemoroizi pot experimenta o acutizare a simptomatologiei, cu sangerare pe parcursul radioterapiei. Acesta e motivul pentru care de multe ori, in cazul celor care au avut un astfel de istoric de boala hemoroidala cronica, le recomandam sa inceapa, in timpul radioterapiei, sa isi administreze unguentele pe care le foloseau in momentele in care se acutiza criza hemoroidala.
Efecte secundare tardive dupa radioterapie in cancerul de prostata
Efectele secundare tardive sunt cele care vor aparea dupa mai bine de 6 luni si pot fi reprezentate de sangerare la nivelul peretelui rectului, de scadere a tonusului sfincterului anal si atunci, pacientii pot sa scape scaun. La nivelul tractului urinar, putem sa avem stricturi la nivelul uretrei. Din practica de pana acum, efectele secundare tardive frecvente au fost sangerarile pe cale rectala.
Sunt anumite tratamente, solutii care se pot administra local. Exista fotocoagulare cu plasma Argon pentru cazurile care nu raspund la terapia medicamentoasa sau la aplicatiile locale. De obicei, dupa 3 – 4 ani, nu mai sunt pacienti care sa prezinte simptomatologie de genul acesta.