Multi dintre noi ne putem intersecta, la un moment dat, cu acest diagnostic: cancer. Pana atunci insa, sunt multe lucruri care ne pot ajuta sa ramanem sanatosi, mai ales daca stim care sunt acei factori de risc pentru aparitia cancerului si cum ii putem gestiona.
Lupta contra cancerului are loc pe multe fronturi. Una dintre batalii este cea care ne vine in minte tuturor – faza de tratament, de chimioterapie, hormonoterapie. Cealalta, poate mai importanta, este depistarea precoce a cancerului. In aceasta etapa, pacientul are un rol egal cu specialistul. El este cel care trebuie sa se duca si sa faca investigatiile necesare pentru a surprinde aceasta boala intr-un stadiu incipient, asigurandu-si practic vindecarea.
Mai avem o faza, la fel de importanta, despre care se vorbeste foarte putin: lupta de prevenire a cancerului. In aceasta etapa, oamenii trebuie sa stie care sunt acei factori de risc pentru aparitia cancerului si cum poate preveni afectiunea.
Factori de risc pentru aparitia cancerului
Eu sunt oncolog si rareori sunt implicat in etapa de prevenire, dar sunt niste lucruri pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii. Ce inseamna prevenirea cancerului? In primul rand, ca sa prevenim ceva, ar trebui sa aflam ce definim ca factori de risc pentru aparitia cancerului. Hipocrate avea o vorba: pacientul trebuie intrebat de catre medic, inainte sa incerce sa il vindece, daca este dispus sa schimbe ceea ce probabil l-a imbolnavit.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
Cum prevenim cancerul
Exista cazuri in care se transmit anumite gene care dau o susceptibilitate marita la cancer. Acel lucru nu il putem schimba. Sunt sindroame familiale care predispun toate generatiile din aceeasi familie la cancer. Totusi, acest procent de cazuri este relativ mic fata de marea masa. De cele mai multe ori, nu avem un istoric familial de cancer.
De unde stim ca putem preveni? Sunt dovediti si experimentati niste factori de risc pentru aparitia cancerului, acestia crescand sansele sau viteza de a ajunge la cancer.
Factori de risc pentru aparitia cancerului: fumatul
Fumatul este un obicei nesanatos care predispune la multe boli, printre care si cancerul. Practic, din totalul international al cazurilor, in prezent se estimeaza ca 30% din cazurile de cancer sunt direct sau indirect determinate de fumat. Si nu este vorba doar despre fumatul activ, este vorba si despre fumatul pasiv. Carcinogenele din fum uneori pot fi la fel de mari cantitativ ca in fumul inhalat de fumatori –secondhand smoke. Determina mai ales tumori ale cailor aeriene superioare, ORL, chiar si vezica urinara sau pancreas.
Multa lume nu este constienta de acest impact. Metabolitii determinati de carcinogenii din tigara nu se opresc la nivelul plamanilor sau a mucoaselor sau a esofagului, ci trec si in urina.
Factori de risc pentru aparitia cancerului: obezitate
Alt factor de risc prevenibil este obezitatea. Legate indirect sunt exercitiile fizice si miscarea, mai exact lipsa lor. Putem sa facem miscare si cu toate acestea sa avem un index corporal mai mare, adica sa fim supraponderali. Fiecare din ele, si lipsa miscarii, si obezitatea sunt factori probabil pe locul doi in momentul de fata, cu precadere pentru cancere digestive sau cancer de san.
Dieta, un aspect esential
Multa lume considera ca dieta este legata de aparitia cancerului. In general, e bine sa evitam mancarurile procesate, cum ar fi carnea procesata. Mai exact, carnea care nu e facuta in casa sau gatita in alte parti, ci in comert, preambalata.
Recomandari pentru a gestiona factori de risc pentru aparitia cancerului
Ar trebui sa mancam fructe sau legume cel putin o data pe zi. Este un aspect important, mai ales implicat in cancere digestive, nu orice alt tip de cancer.
Trebuie sa evitam radiatiile cu orice chip, si aici includem radiatiile ultraviolete. In concluzie, trebuie sa ne pazim pielea, sa ne acoperim atunci cand stam la soare, sa cautam umbra, sa folosim creme solare.
Alt factor pe care il putem preveni si care este din ce in ce mai bine documentat – consumul de alcool. E bine sa limitam pe cat se poate sau sa evitam. Avem cancere ORL, mai ales in combinatie cu fumatul, dar este implicat foarte mult si ca un factor de risc important, similar obezitatii, pentru cancerul de san la femei.
Alcoolul, mai ales in cantitati mari, zilnice, poate sa creasca estrogenul din sange, poate sa aiba un efect indirect, in afara de efectul carcinogen direct asupra ADN-ului.
Somnul, un factor inca putin documentat
Datele nu sunt tocmai directe in ceea ce priveste durata si calitatea somnului. Totusi, lipsa acestuia duce la slabirea sistemului imunar. De multe ori, obezitatea vine cu tulburari de somn si atunci, indirect, poate sa aiba o contributie la dezvoltarea cancerelor. Acestia sunt factorii principali in managementul carora putem avea o contributie. In completare, avem controalele la timp sau regulate, cu care deja intram in faza de depistare precoce.
Depistarea precoce a cancerului
Multe cancere dau simptome abia cand sunt in stadii avansate, cand vindecarea e mult mai dificila, daca exista. Cu cat ne ducem si ne controlam, putem sa ne scapam nu doar de un cancer avansat, ci de multa suferinta care vine cu tratamentul aplicat intr-un stadiu avansat. Sistemul si lipsa de timp sunt scuze perfecte, considera Dr. Mircea Gongu.
In clinicile MedEuropa asiguram in mod universal si egal pacientilor nostri acces la tratament. Pentru programari, puteti suna la 021 9971.