Psiho-oncologia, esentiala pentru nevoile emotionale ale pacientilor oncologici


Psiho-oncologia este extrem de importanta pentru nevoile emotionale ale bolnavilor de cancer, dar si ale familiilor acestora, in toate etapele de evolutie a bolii. Mai exact, avem nevoie de suportul unui specialist atat in timpul, cat si dupa terminarea tratamentelor.

Atunci cand vorbim despre sanatate, inevitabil ne indreptam atentia asupra sanatatii corporale si poate uneori scapam din vedere ca nu suntem doar trup, ci si minte si suflet, si ganduri, si emotii, sentimente, pasiuni. Toate sistemele corpului nostru sunt interconectate – de exemplu, sistemul nervos, sistemul endocrin, sistemul imunitar, sistemul circulator, respirator si, desigur, sistemul psihic.

Cand sufletul nostru plange, pentru ca se simte ranit, pentru ca se simte dezamagit, pentru ca se simte insingurat, sufera in egala masura si trupul, si mintea. La fel se intampla si cand trupul nostru e bolnav, pentru ca a fost neingrijit, pentru ca a fost agresat, pentru ca a fost intoxicat, sufera in egala masura si mintea si sufletul. Cand una din aceste parti este in suferinta, manifestam cel mai adesea, si cei mai multi dintre noi, neincredere, frica, indoiala, respingere, conflict interior, vinovatie, adica exact acele manifestari care stau si la originea boli.

Tiana Perfect, psiholog clinician, psihoterapeut, psiho-oncolog

Abordarea medicala moderna include psiho-oncologia

Daca am vizualiza fiinta noastra ca pe un tot in forma sferica, in abordarea medicala moderna ar trebui sa luam in considerare toate aceste elemente interne si sa extindem analiza catre factorii externi care o inconjoara asemenea unui strat suplimentar – factorii psihosociali. Vorbim despre relatiile si satisfactia de la locul de munca, apartenenta la o comunitate, calitatea relatiilor cu familia si prietenii, factorii de stres, suportul psihologic, managementul timpului. Toti acesti factori joaca un rol important in fiecare boala. Chiar mai mult, in unele dintre aceste boli reprezinta influentele dominante.

radioterapie ficat

Atunci cand reprimam emotiile – dar si atunci cand ne lasam controlati de ele, cum ar fi in momentele de furie necontrolata – se produc dezechilibre la nivelul sistemului nostru nervos, aparatului hormonal, sistemului imunitar, al intestinelor, inimii si altor organe, iar rezultatul poate fi o boala cronica sau acuta.

Pe masura ce furia reprimata se intoarce in cele din urma impotriva noastra, sistemul imunitar poate sa o urmeze, asa cum se intampla de exemplu in tulburarile autoimune. O descoperire uimitoare a fost facuta la Universitatea din Virginia. Cercetatorii au stabilit ca sistemul nervos central este conectat direct la sistemul imunitar prin vase a caror existenta nu era anterior cunoscuta.

Factori care influenteaza starea de boala

Asadar, sanatatea sau boala sunt doua stari care apar din combinatia acestor trei tipuri de factori din viata persoanei. Factorii bio-medicali, elemente specifice (sensibilitate in fata unor factori de risc – fumat, alcool, radiatii, virusi, bacterii, mediu toxic, etc) care se inlantuie cu factorii nespecifici, elemente psihologice si sociale. Acest cumul de factori poate influenta prevenirea, aparitia, agravarea sau recidiva bolilor.

Diagnosticul de cancer aduce schimbari majore pe toate planurile vietii pacientului, dar si a familiei sale. Este o boala cronica ce are un impact deosebit asupra desfasurarii activitatilor generale, incluzand si integrarea sociala, de la momentul diagnosticului si ulterior pe durata tratamentului, precum si o serie de nevoi speciale ce apar inca de la momentul diagnosticului.

Astfel, psiho-oncologia este esentiala in timpul si dupa terminarea tratamentelor. Restabilirea starii de sanatate fizica si psihica, cresterea calitatii vietii necesita asadar, o abordare complexa, multidisciplinara (oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut, anatomo-patolog, psiho-oncolog, nutritionist si alti specialisti in functie de particularitatile cazului). Interventia psiho-oncologica este complexa si necesita mare atentie la detalii. Imaginea de ansamblu clara, grija in construirea relatiei terapeutice vor permite personalizarea interventiei psiho-oncologice in functie de fiecare pacient si de nevoile lui specifice.

Ce este psiho-oncologia

Interventia in criza este o forma de asistenta in evenimentele de viata bruste, surprinzatoare si dezintegrante.

  • Cancerul este un astfel de eveniment pentru multi oameni, in special in urmatoarele momente de c
  • cancerul este un astfel de eveniment pentru multi oameni, in special in urmatoarele momente de cotitura, distresul fiind semnificativ:
  • suspiciunea unui diagnostic de cancer (etapa de screening);
  • perioada de stabilire a diagnosticului;
  • diagnosticarea cu un cancer avansat;
  • descoperirea existentei unui risc genetic/familial pentru dezvoltarea cancerului;
  • temporizarea tratamentului;
  • intensificarea simptomatologiei;
  • internarea/externarea din spital;
  • schimbarea liniei de tratament/a modalitatii de administrarea a tratamentului;
  • raspunsul ineficient la o linie de tratament oncologic;
  • finalizarea tratamentului;
  • vizitele de follow-up si perioada de supravietuire;
  • tranzitia spre etapa de supravietuire;
  • recurenta/progresia;
  • aparitia unei recidive sau metastaze, mai ales daca apare dupa o perioada lunga de stabilitate si refacere la viata normala;
  • tranzitia spre etapa ingrijirii paliative.

Fiecare dintre aceste momente necesita un sprijin psihologic profesional urgent. Distresul la pacientii cu cancer afecteaza calitatea vietii si supravietuirea si ar trebui recunoscut, monitorizat, documentat si tratat prompt in toate stadiile bolii. Crearea unui grup de suport este de asemenea cu atat mai eficienta cu cat este mai timpurie.

Interventia intr-un astfel de caz presupune:

  • a ajuta pacientul sa inteleaga situatia explicandu-si indoielile;
  • construirea sperantei pacientului prin aratarea perspectivelor pentru viitorul apropiat (saptamana, luna);
  • sprijin pentru pacient si familia acestuia prin construirea unei relatii bune, ascultandu-i povestile, incurajandu-i sa-si exprime deschis sentimentele;
  • sugerarea unor masuri specifice (de exemplu, consultarea suplimentara a medicului; adresarea unei organizatii de ajutor, a unei asociatii de auto-sustinere sau a unui centru pentru dizabilitati; apelarea unui asistent social voluntar; reconsiderarea deciziei de a renunta la tratament etc.).

Rolul psiho-oncologului in sprijinirea pacientului cu cancer

  • Pacientii care beneficiaza de interventie psihologica inregistreaza un nivel mai scazut al distresului oncologic si o imbunatatire considerabila a starii de sanatate mentala si emotionala, scazandu-se astfel morbiditatea si crescand calitatea vietii in cazul pacientilor diagnosticati recent cu cancer, aflati in tratament;
  • Adaptarea la diagnostic, la interventiile chirurgicale si tratamentele oncologice;
  • Incurajarea pacientilor sa isi dezvolte abilitati de auto-ajutorare/auto-reglare emotionala pentru a face fata bolii si traiectoriei bolii oncologice (de la etapa de screening, diagnostic, tratament, remisie totala sau ingrijire paliativa);
  • Grupurile de suport pentru pacientii oncologici au o influenta pozitiv semnificativa in evolutia cancerului.
  • Grupul de suport poate deveni un loc de examinare a relatiilor, de a invata cum sa-si imbunatateasca unele dintre relatii.
  • Pacientii se pot pune in postura familiei, prietenilor lor.
  • Pot invata tehnici de management al durerii si oboselii (prin tehnici de relaxare, auto-hipnoza care sa induca relaxare si analgezie).

Disponibilitatea de a insoti fiecare pacient in demersul sau

Lucrul cu pacientii oncologici, in oricare etapa a traiectoriei oncologice, necesita de la un psiho-oncolog nu numai sa aiba cunostinte foarte bune de psihologie si psiho-somatica, cunostinte de medicina generala, oncologie si radioterapie. Acesta trebuie sa manifeste optimism realist, intelegere a contextului biopsihosocial, respect pentru toate etapele vietii umane si disponibilitatea de a insoti fiecare pacient in demersul pentru recuperare si cresterea calitatii vietii.

centru radioterapie Bucuresti

Trebuie adaugat, insa, ca relatia de incredere depinde si de atitudinea persoanei asistate. A ajuta este o interactiune intre cel care ajuta si cel care este ajutat plus factori externi, printre care: imaginea de sine si incredere, adesea degradata de operatiile mutilante, nevoia de a renunta la munca, caderea parului si alte efecte secundare, increderea generala in oameni, interpretarea comportamentului psihologului si perceptia negativa de sine (imaginea perceputa a bolii, capacitatea individuala de a face fata distresului oncologic).

Pentru a avea putere, psiho-oncologia trebuie sa tina cont de toate aceste detalii si nevoi specifice si trebuie oferita cu empatie si intelegere, intr-un mod adecvat fiecarui pacient in parte, in decorul confortabil, prietenos si linistit al locului in care se acorda sprijinul.

In centrul MedEuropa din Bucuresti oferim consiliere psihologica gratuita pentru toti pacientii nostri. Programari la 021 9971.

Alte articole

Call Now Button