Cancerul bronhopulmonar in stadii incipiente de boala, de cele mai multe ori, poate fi neglijat. Sunt totusi semne care ar trebui sa te trimita la medic pentru ca acesta sa poata ridica suspiciunea de cancer bronhopulmonar. Dr. Ramona Naiman, medic radioterapie, ne explica.
Semne pentru cancer bronhopulmonar
Simptomele apar pe masura ce boala progreseaza. Pot aparea semne nespecifice de boala. Pacientul sa se simta mai obosit, poate avea lipsa poftei de mancare, lipsa poftei de viata. Semne specifice care ar trebui sa alarmeze pacientul cu cancer bronhopulmonar ar fi simptome precum:
- o tuse persistenta sau o tuse care isi schimba caracterul, aceasta in special la pacientii fumatori;
- dureri toracice sau dureri care iradiaza in umar;
- dispneea;
- wheezing-ul – respiratia suieratoare.
Diagnosticarea cancerului bronhopulmonar
Toate aceste simptome ar trebui sa il determine pe pacient sa se adreseze unui medic de specialitate. In primul rand, este necesar un examen clinic minutios al pacientului, efectuarea unei anamneze in vederea stabilirii potentialilor factori de risc care au dus la aparitia bolii. Despre cancerul pulmonar, puteti citi mai multe in Cancerul pulmonar: simptome, diagnosticare si tratament. Ulterior, urmeaza efectuarea investigatiilor de laborator.
Prima investigatie imagistica este radiografia toracica, care, in momentul in care ne sugereaza o suspiciune de leziune neoplazica, sa fie indicat un examen computer tomograf, de torace si abdomen. PET-CT-ul este indicat in stadii incipiente de boala, in vederea determinarii extensii tumorale a bolii in intregul organism si, desigur, un examen IRM cerebral.
Deoarece de cele mai multe ori, neoplasmul bronhopulmonar determina leziuni secundare. Dupa ce avem toate aceste investigatii, putem determina exact pacientul in ce stadiu al bolii se afla. Despre importanta acestei etape pentru o conduita terapeutica eficienta, cititi mai multe in Stadializarea cancerului, o etapa esentiala pentru un tratament eficient.
Tratamentul unui cancer bronhopulmonar: la ce sa se astepte pacientul
In principiu, tratamentul cancerului bronhopulmonar este unul multimodal, bazat pe chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Radioterapia prezinta mai multe indicatii. Poate fi indicata exclusiv, in cazul tumorilor de mici dimensiuni, ca alternativa la interventia chirurgicala sau la pacientii care nu doresc sa aiba o interventie chirurgicala, pacientii cu contraindicatie medicala. In cazul bolii avansate, in care interventia chirurgicala nu mai este posibila, pacientii beneficiaza de radio si chimioterapie, in cele mai multe din cazuri. Cele doua pot fi administrate fie concomitent, fie secvential, la pacientii fragili, care nu pot tolera concomitenta.
Din punct de vedere al scopului radioterapiei, aceasta prezinta doua mari indicatii: radioterapia curativa, atunci cand scopul principal este vindecarea pacientului, si radioterapia paliativa, atunci cand pacientul nu mai poate fi vindecat, iar scopul principal este combaterea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii acestuia. In cazul cancerului bronhopulmonar, pacientii nu necesita o pregatire in ceea ce priveste urmarea tratamentului. Pot fi situatii in care poate fi necesara, in schimb, administrarea unui premedicatii.
De exemplu, in cazul pacientilor cu metastaze osoase, in cazul pacientilor cu metastaze cerebrale, poate fi necesara administrarea fie a unui antalgic, fie a antiemeticului, pentru a putea rezista pacientul pe parcursul tratamentului fara nicio problema.
Orice pacient care doreste o programare la MedEuropa poate lua legatura cu clinica la telefon, e-mail sau direct la adresa. Pacientii care scriu pe e-mail vor fi contactati telefonic in vederea unei programari. Cea mai simpla metoda ramane cea telefonica, unde vor avea parte si de consiliere, la nevoie: 021 9971.