Primirea diagnosticului de cancer provoaca o stare coplesitoare oricarei persoane afectate, dar si apropiatilor. Dupa aflarea diagnosticului, cel mai important pas este preluarea pacientului de catre o comisie multidisciplinara. Aceasta este o echipa formata din radioterapeut, ginecolog si oncolog, precum si alt specialist, care va stabili planul de tratament. In cazul pacientelor depistate cu cancer de col uterin, abordarea este una extinsa. In unele cazuri, este necesara prezervarea fertilitatii. Dincolo de tratamentul cancerului de col uterin si obiectivul vindecarii, specialistii isi vor uni eforturile pentru ca pacientele sa poata deveni mame atunci cand se vor simti pregatite. In acest scop, este nevoie de un plan de oncofertilitate. Despre toate acestea, vorbim, pe larg, in continuarea articolului.
In Romania, peste 1.800 de femei isi pierd viata in fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Si asta in timp ce aproape 3.400 sunt nou diagnosticate. Rata mortalitatii este de peste 4 ori mai mare decat in statele europene, in timp ce incidenta maladiei este de 2,5 ori mai mare. Cifrele plaseaza tara noastra pe primul loc in UE din punct de vedere al incidentei si al mortalitatii asociate cancerului de col uterin.
In spatele cifrelor, sunt adevarate drame. Femeile cu cancer de col uterin sunt mame, sotii sau chiar fiice. Diagnosticul vine cu multe necunoscute si cu multa teama atat pentru ele, cat si pentru apropiati.
In aceasta etapa, accesul la tratamentul cancerului de col uterin, de cea mai buna calitate, raportat la timp si terapii, devine crucial pentru evolutia bolii. Scopul final, vindecarea, depinde de planul tratamentului cancerului de col uterin. El este unul personalizat, stabilit de catre specialisti si acceptat de pacient.
La randul sau, planul pentru tratamentul cancerului de col uterin este intocmit, in mare masura, in functie de stadiul bolii. Este nevoie ca acesta sa fie stabilit cu acuratete.
Informatiile continute in dosarul medical
De obicei, stabilirea stadiului bolii se face in urma primei intalnire cu medicul oncolog, pe baza informatiilor continute in dosarul medical.
Dosarul medical al unui pacient bolnav de cancer, aflat in aceasta prima etapa, contine, cel mai frecvent, urmatoarele:
- rezultatul histopatologic: biopsia;
- investigatii imagistice: computer tomograf, PET-CT sau RMN;
- analize de sange;
- ecografii.
Daca considera necesar, medicul oncolog poate indica analize si investigatii suplimentare. Afla mai multe din articolul Recomandare pentru radioterapie: dosarul pacientului.
Ulterior, cazul pacientului este dezbatut in cadrul unei comisii multidisciplinare, cunoscuta si sub numele de „tumor board”. Ea se reuneste punctual, special pentru bolnavul respectiv.
Tratamentul cancerului de col uterin, in functie de stadiul bolii
In cazurile incipiente de cancer de col uterin, maladia poate fi tratata exclusiv chirurgical. De exemplu, in stadiul I, pacienta poate fi tratata de medicul ginecolog, printr-o simpla excizie sau conizatie. De asemenea, exista posibilitatea crioterapiei, procedura medicala ce consta in aplicarea unei cantitati mici de azot lichid pe diferite regiuni. Terapia produce distrugerea controlata a tesutului nedorit.
In cazul in care tumora este prea mare, atunci se recurge la eliminarea intregului col uterin, cu pastrarea functiei de procreere. Concret, uterul este lasat pe loc, iar ulterior, cand isi va dori, femeia poate ramane insarcinata chiar si fara col uterin.
Tratamentul cancerului de col uterin aflat in stadiul II
In cazul in care pacienta este diagnosticata intr-un stadiu mai avansat al cancerului de col uterin, respectiv in stadiul II, se recomanda radioterapie externa, plus chimioterapie. Terapiile sunt urmate de brahiterapie definitiva. Nu se mai face interventia chirurgicala.
Aceste tratamente aplicate cu succes si un grad semnificativ de vindecare in centrele MedEuropa vin insa cu efecte nedorite asupra fertilitatii.
Chimioterapia si radioterapia determina menopauza precoce si infertilitate. Ideal ar fi ca maladia sa fie diagnosticata cat mai precoce posibil, intr-un stadiu incipient, in asa fel incat tratamentul sa fie doar chirurgical.
Tratamentul cancerului de col uterin si planul de oncofertilitate
Exista insa solutii pentru pacientele tinere care sufera de cancer de col uterin si isi doresc, pe viitor, sa devina mame. Inainte de stabilirea planului de tratament, ele pot opta pentru un plan de oncofertilitate. Un specialist ii va prezenta optiunile de prezervare a fertilitatii, in situatia in care cancerul de col uterin este destul de avansat si trebuie sa se recurga la chimioterapie si radioterapie.
Astfel, inainte de inceperea tratamentului, pacienta poate recurge la prezervarea ovulelor. Va urma un tratament de stimulare hormonala, cu ajutorul caruia va putea produce mai multe ovule. Acestea vor fi recoltate, congelate si pastrate pana cand femeia va dori sa devina mama. Ulterior, va putea folosi ovulele respective in cadrul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite proprii.
In randul pacientelor vizate, exista insa temerea ca stimularea hormonala ar putea contribui la o evolutie nefavorabila a tumorii, respectiv la cresterea dimensiunii ei. Specialistii spun insa ca nu exista astfel de riscuri. Si asta datorita perioadei scurte de timp dintre procedura de stimulare ovariana si inceperea tratamentului.
In cazul in care, din diferite motive, femeile bolnave de cancer de col uterin nu se simt pregatite sa urmeze si procedura de stimulare hormonala pentru prezervarea propriilor ovocite, mai au o posibilitate de a deveni mame. Ele pot opta, ulterior, pentru o procedura FIV cu ovocite donate, daca organismul poate sustine sarcina.
Daca esti in cautarea unui centru de tratament oncologic, cu experti specializati in ultimele tehnologii existente pentru combaterea cancerului, poti apela la MedEuropa. Poti beneficia de tratament gratuit de combatere a cancerului in toate centrele noastre. Afla mai multe de aici.