Rolul radioterapiei in patologia oncologica a sanului este definit in functie de stadiu. Radioterapie la san este una dintre cele mai frecvente cautari de informatii online, cand vine vorba despre tipuri de radioterapie, alaturi de radioterapie ORL si radioterapie col uterin.
Radioterapia poate avea:
- intentie curativa (in cancerul de san limitat loco-regional);
- scop paliativ (in cancerele mamare avansate sau metastazate).
Radioterapia vine in sprijinul chirurgiei conservatoare a sanului, dar si a interventiei radicale (mastectomia), dupa un diagnostic de malignitate. Are rolul de a scadea riscul unei posibile recidive loco-regionale. De mentionat este faptul ca nu toate cancerele mamare sunt la fel. Decizia de a indica radioterapie la san implica individualizarea tratamentului in functie de factorii de risc pentru reaparitie si de o serie de particularitati.
Radioterapie la san – postoperator
Daca se discuta despre radioterapie postoperatorie in scopul vindecarii, cel mai probabil vorbim despre 5 saptamani (25 sedinte) de tratament (in cazul cancerelor operate radical), respectiv despre 6 saptamani – 6 saptamani si jumatate (30-33 sedinte) de tratament (in cazul cancerelor de san operate conservator, terapia se va decide dupa evaluarea factorilor de risc).
Daca este cazul ameliorarii unor simptome (radioterapie in scop paliativ), tratamentul poate varia intre una si zece sedinte.
Radioterapia ambilor sani reprezinta o provocare pentru fiecare medic radioterapeut. Este foarte important sa se tina cont de doza pe care o primesc organele la risc (inima, plamani, maduva spinarii) si efectele adverse care pot sa apara in urma radioterapiei, in special cele pe termen lung. Se poate realiza prin colaborarea medicului cu un fizician experimentat.
Efecte secundare posibile in radioterapie la san
Radioterapia folosita in cancer de san poate provoca mai multe reactii adverse. In functie de stadiul bolii, reactiile adverse ale radioterapiei pot fi mai severe sau mai usoare. Printre acestea se numara limfedemul. Este vorba de edem limfatic, o forma de edem caracterizata prin acumulare de lichid in tesuturi, dupa o interventie chirurgicala. Pacientul resimte senzatia de mana grea si tulburari trofice. Toate simptomele trebuie discutate cu medicul specialist. Detalii, AICI.