Principalii factori de risc implicati in aparitia melanomului, pe langa anumite mutatii genetice, sunt factori externi. Despre acestia, dar si despre semne, diagnosticare si tratament in cazul unui cancer de piele, discutam in articolul urmator.
Factorii externi sunt, asadar, principalii factori de risc cand vine vorba despre cancer de piele. Discutam despre radiatiile ultraviolete, care vin de la expunerea solara, mai ales atunci cand suntem tineri. Este foarte important sa nu ne expunem, pentru ca sistemul imunitar nu este pregatit pentru a face fata. Mai este un lucru foarte important, solarul.
Solarul implica niste riscuri enorme, pentru ca acolo este o expunere la niste doze foarte mari si pe o perioada foarte scurta. Putem sa plecam de la bebelusi, daca vreti. Eu cand vad bebelusi cu expunere la soare la pranz, este ceva foarte grav. Apoi, pe perioada adolescentei, cu protectie, dar indicatia este sa folosim acel interval orar de dimineata pana spre orele pranzului, ulterior dupa-amiaza. Toate aceste arsuri, cum se numesc ele, provoaca niste modificari la nivelul ADN-ului celular. Daca noi nu avem o capacitate foarte buna de a repara acele celule, din pacate, apare melanomul.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
Semne ce pot indica un cancer de piele
Sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le urmarim in acest caz. In principiu, daca vorbim despre alunite, nev pigmentar – alunite este denumirea populara – este important de urmarit si de vazut daca se modifica ca marime, culoare, daca incepem sa simtim o mancarime la nivelul ei, daca incepe sa creasca, daca o traumatizam, daca sangereaza. Sunt niste lucruri pe care trebuie sa le urmarim, cum ar fi si daca este o formatiune noua.
In principiu, peste 30-35 de ani, ar trebui ca acesti nevi pigmentari sa nu mai apara.
Orice formatiune nou-aparuta, care creste cu repeziciune, e de urmarit. Nu toate melanoamele prezinta pigment. Sunt si melanoame amelanotice, care nu prezinta pigment.
Orice leziuni ale pielii, care nu se vindeca pe o anumita perioada de timp, care prezinta anumite asimetrii, care ne deranjeaza, ne trimit la dermatolog. Dermatologul va face aceasta dermatoscopie, se uita cu o lupa, daca vreti sa ii spunem asa, si vede mult mai bine anumite elemente ale formatiunilor de pe piele.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
In principiu, in melanom nu se face biopsie. Daca considera ca are anumite elemente formatiunea respectiva, se face excizie. Daca sunt alte formatiuni tumorale, se pot lua in discutie si alte optiuni. Daca este vorba de nevi pigmentari, de suspiciunea de melanom, poate fi vorba doar de excizie.
Diagnosticare si optiuni de tratament
Daca am primit diagnosticul, in primul rand este de verificat marginea de siguranta. Este un indice, Breslow. In functie de cat de mult a patruns in tegument cancerul, in functie de acest indice, se calculeaza marginea de siguranta. Aceasta poate sa fie de un centimetru, doi centimetri, sub un centimetru, variaza in functie de acel indice Breslow.
Dupa ce verificam aceste margini de siguranta, in stadii mai avansate, vorbim de ganglioni santinela. Inseamna ca se injecteaza o substanta de contrast la nivelul leziunii si care se duce in primul ganglion care dreneaza in zona respectiva. Se scoate acel ganglion, se face un examen extemporaneu, in timpul interventiei chirurgicale. Se observa astfel daca sunt elemente maligne acolo. Daca sunt, se face o limfadenectomie. Daca nu, nu. Ulterior, cand pacientul ajunge la oncolog, facem o evaluare imagistica prin tomograf.
In principiu, in stadiile avansate, stadiul III, chiar si la noi in Romania, exista tratament adjuvant dupa excizia chirurgicala, cu imunoterapie sau cu tratamente tintite. Aceste tratamente tintite se fac daca exista o mutatie BRAF. Noi eliberam voucher, testam mutatia, daca exista mutatia, mergem pe tratament tintit, daca nu, mergem pe imunoterapie. Daca este vorba de o metastaza, e vorba doar de tratament sistemic. In cazul melanomului, principala optiune terapeutica este interventia chirurgicala.
Prevenire in cancerul de piele
Problema este ca e foarte agresiv si ca metastazeaza foarte des, inca din stadii incipiente. Inainte sa apara imunoterapia, aveam foarte putine optiuni terapeutice. Un pacient cu melanom cu metastaze, in urma cu cativa ani, cand aveam doar optiunea de chimioterapie, speranta de viata era undeva pe la 6 luni. Acum vorbim deja de ani, in cazul multiplelor metastaze, cu imunoterapie.