Radioterapia folosita ca tratament pentru cancerul mamar poate insemna, la fel ca in cazul altor localizari, si efecte adverse. In functie de stadiul bolii, aceste efecte secundare dupa radioterapie la san pot fi severe sau mai usoare. Afla care sunt efectele secundare la care sa te astepti dupa radioterapie in cazul cancerului de san si ce ai de facut pentru a imbunatati starea.
Limfedemul, printre efecte secundare dupa radioterapie la san
Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare dupa radioterapie in cancer de san este limfedemul. Mai exact, edemul limfatic.
Este o forma de edem caracterizata prin acumulare de lichid in tesuturi, dupa o interventie chirurgicala. In acest caz, pacientul resimte senzatia de mana grea si tulburari trofice.
Simptomele, discutate cu medicul specialist
Pe termen lung, printre aceste efecte secundare dupa radioterapie in cancer de san putem regasi si fibroza pulmonara, la fel ca in cazul cancerului la nivelul toracelui. In general, poate fi prevenita prin folosirea unei iradieri inalt conformationale, care protejeaza cat mai bine plamanul. Daca tumora care trebuie iradiata se afla in plin volum pulmonar, uneori nu se poate evita. Daca se ajunge la pneumonita, e nevoie de tratament cu corticosteroizi.
Alte posibile efecte secundare dupa radioterapie la san
Radioepitelita. Aceasta apare mai ales atunci cand radioterapia se face concomitent cu chimioterapia de radiosensibilizare si cand se iradiaza tumori situate foarte aproape de piele. Depinde de doza administrata si de sensibilitatea individuala a pacientului. Poate fi prevenita folosind produse specifice, cum ar fi Bepanthene.
Ischemie cardiaca. Este o consecinta a unui spasm arterial nespecific produs de medicamente. Cand spasmul se produce pe o artera coronara deja afectata de ateroscleroza, acesta poate opri complet curgerea sangelui prin artera respectiva. Portiunea de inima irigata de acea artera nu mai primeste oxigen si substante nutritive. In formele persistente, aceasta situatie conduce la infarct. In cazul persoanelor care prezinta acest risc, de regula se poate preveni prin administrare de nitrati.
Disfagie. Este vorba de dificultati la inghitire. Pacientul nu se mai poate alimenta corespunzator. In functie de gravitate, se pot gasi metode alternative de alimentatie.
Pentru a afla mai multe despre radioterapie in cancerul mamar, regasiti detalii in Radioterapia in cancerul de san: cum se face, efecte benefice si urmari.
Toate aceste efecte secundare dupa radioterapie sunt discutate cu medicul curant inainte si dupa fiecare sedinta de tratament. Nu ezita sa ne contactezi daca ai intrebari sau doresti o programare la 021 9971.