Scadere drastica a poftei de mancare, balonare pentru o perioada lunga de timp, durere de stomac, sange in scaun. Toate acestea fac parte din simptomatologia unui cancer gastric. In ciuda acestei simptomatologii, semnele sunt destul de ambigue pentru pacient, fiind intalnite si in viata de zi cu zi, la persoanele sanatoase. Iata care sunt insa simptomele care trimit bolnavul la medic.
De cele mai multe ori, pacientul se confrunta cu clasicul “ma doare stomacul”, “mi-a picat greu” sau “ma simt mai balonat”, simptome pe care le ignora de cele mai multe ori. Cand acestea persista, bolnavul ajunge in cele din urma la medic.
Cancer gastric: simptomul principal
Principalul simptom al bolii care il aduce pe pacient la cabinet este satietatea precoce. Concret, pacientul tinde sa manance mai putin, pentru ca se satura mult mai repede. Ajunge sa manance cateva guri, dupa ce inainte manca cate o farfurie plina cu mancare. Totodata, pacientii cu cancer gastric nu mai pot manca sau nu le mai place carnea, desi inainte o consumau cu placere.
Tot ca un semn al cancerului, bolnavul se poate simti balonat, o perioada lunga de timp. De asemenea, apar si persista pentru un timp indelungat durerile epigastrice. Ulterior, cand a fost pus diagnosticul de cancer, legat de alimentatie, iata Ce trebuie sa manance un bolnav de cancer: sfaturi de nutritie.
Cancer gastric: schimbarea tranzitului si sange in scaun
Un alt simptom foarte important care trimite pacientul catre medic este schimbarea tranzitului si aparitia melenei in scaun. Concret, acest lucru inseamna sange digerat in scaun, care provine din tractul digestiv superior.
Astfel, pacientul se prezinta, de cele mai multe ori, la medicul de familie care il va indrepta catre medicul gastroenterolog. De acolo, pacientul este trimis pentru investigatii ulterioare.
Investigatiile pentru depistarea cancerului gastric
Investigatiile pentru depistarea cancerului gastric pot incepe de la niste simple analize de sange, ce pot
evidentia:
- o anemie a carei cauza nu poate fi identificata;
- o crestere a transaminazelor, daca este vorba despre un cancer gastric avansat;
- o crestere a markerilor tumorali, cum ar fi CEA, CA19-9.
Pe langa analizele de sange, depistarea cancerului gastric poate fi facuta si la investigatiile imagistice. De cele mai multe ori, chiar si o ecografie abdominala poate evidentia prezenta unor tumori la nivelul abdomenului superior sau la nivelul ficatului, daca este vorba despre metastaze.
Dintre toate acestea, endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai importante investigatii in cancerul gastric. In timpul acestei investigatii, se pot preleva biopsii. Acestea sunt trimise mai departe, catre un centru de anatomie patologica pentru punerea diagnosticului de certitudine a diagnosticului histopatologic. De aceea, endoscopia digestiva superioara este extrem de importanta in diagnostic.
Dupa toate acestea, de cele mai multe ori, pacientul urmeaza investigatii imagistice de tipul CT-ului si RMN-ului. Ele pot ajuta in stadializarea pacientilor. Practic, pentru asta sunt folosite cel mai des, pentru stadializare. Ele ofera informatii despre invazia locala a tumorii, despre prezenta sau absenta metastazelor, ceea ce conteaza foarte mult in atitudinea terapeutica ulterioara.
Tratamentul cancerului gastric, stabilit in comisia multidisciplinara
In ceea ce priveste optiunile de tratament, ele depind foarte mult de stadiul bolii la diagnosticare. In stadiile incipiente, de cele mai multe ori, este de preferat tratamentul chirurgical ca prima intentie. El poate fi urmat de tratament oncologic, care inseamna chimioterapie sau chimioterapie plus radioterapie.
Deciziile de tratament sunt luate insa in cadrul comisiei multidisciplinare, impreuna cu medici chirurgi si medici radioterapeuti. De asemenea, sunt luate in functie de factorii de risc pe care pacientul ii are, respectiv:
- tipul de interventie chirurgicala care s-a efectuat;
- dimensiunile tumorii;
- prezenta sau absenta invaziei la nivelul ganglionilor locoregionali;
- marginile de rezectie sau marginile de siguranta.
In ceea ce priveste cancerele gastrice metastatice, principalul tratament este cel oncologic, tratamentul chirurgical avand scop paleativ in aceasta etapa a bolii, pentru ameliorarea semnelor sau simptomelor.
In cancerul gastric metastatic, tratamentul principalul consta in tratamentul oncologic, tratamentul chimioterapeutic administrat pacientului, tratamentul chirurgical fiind limitat, de cele mai multe ori, intr-un scop paleativ, pentru ameliorarea semnelor sau simptomelor de boala.
Foarte important in cancerul gastric metastatic este determinarea statusului HER-2. Pacientii care au un status HER-2 pozitiv trebuie si pot beneficia de tratament tintit.
Cancer gastric: reactii adverse la tratament
Cand vine vorba insa de reactiile adverse la tratament, majoritatea pacientilor sunt foarte reticenti cand aud de chimioterapie. Se tem de informatiile citite, in mare parte, pe internet. Intr-adevar, chimioterapia vine la pachet cu reactii adverse, dar care sunt manageriabile. De precizat este ca pacientii care fac chimioterapie sunt pacienti care isi vad normal de viata. Cei mai multi dintre ei au in continuare activitate cu familia, activitate de zi cu zi.
Si asta deoarece efectele adverse sunt temporare, iar in mare parte reversibile, precum greata, varsaturi, tulburari de tranzit, diaree sau constipatie. Vestea buna este ca sunt perfect manageriabile, existand remedii pentru ele. Chiar si alopecia (n.r. caderea parului) este reversibila. Parul va creste la loc, iar caderea lui este, in special, o problema pentru doamne, in randul carora are un impact psihic foarte mare.
Daca esti in cautarea unui centru de tratament pentru cancer gastric, cu experti specializati in ultimele tehnologii, poti apela la MedEuropa. Beneficiezi de tratament gratuit de combatere a cancerului in toate centrele noastre. Afla mai multe de aici.