Cancerul din sfera ORL este frecvent o afectiune diagnosticata la barbati. Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala, considera ca motivul este, probabil, proportia mult mai mare de fumatori in aceasta categorie. Detaliem cauzele, procesul de diagnosticare si optiunile de tratament in cancer ORL, in acest articol.
Trebuie stiut, fara ipocrizie, si spus ca, pe locul 2, consumul de alcool, suprapus peste fumat, este un factor de risc important pentru cancerul ORL.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncolog medical
De multe ori, ne confruntam si cu tumori extinse local, care au depasit resursele chirurgicale. In acest caz, tratamentul preferat este radio-chimioterapia, care este un tratament destul de agresiv, dar este de multe ori singura sansa a pacientului.
Ce reprezinta un tratament agresiv in cancer ORL
Potrivit Dr. Mircea Gongu, un tratament agresiv in cancer ORL inseamna ca, la un moment dat, dupa cateva saptamani, apare o arsura la nivelul pielii sau la nivelul gatului, pe mucoasele interne. In acest caz, pacientul trebuie sustinut sa treaca acest moment, si de multe ori il trece, in sensul ca trebuie hidratat si trebuie hranit.
Daca pacientii sunt slabi sau in status imunonutritional afectat de la inceput, montam niste gastrostome. Astfel, ne putem asigura ca nu avem complicatii sau evenimente neprevazute si ca putem sa-l desfasuram pana la capat. Orice infectii care pot aparea din cauza statusului nutritional scazut sau pacientul nu poate sa isi inghita saliva, conduc la stationarea tratamentului si, ca urmare, la o reluare a cresterii tumorale.
Indicatii importante
Este o patologie in care experienta si colaborarea pacientului este cruciala. De multe ori, ei trebuie sa inteleaga ca renuntarea la alcool si fumat din momentul diagnosticului este vitala. Altfel, pot aparea nu numai tumori secundare, dar toata toleranta poate fi compromisa pe continuarea acestor obiceiuri.
Avem si situatia de tumori de rino-faringe, in care fumatul nu este un factor major. Avem alte infectii, de obicei, infectia cu Epstein-Barr virus, dar acelea sunt chiar tumorile care de cele mai multe ori sunt neoperabile, la fel tratamentul de radio-chimioterapie este de baza.
Celalalt aspect pe care vreau sa il tratez este: orice tumora la nivelul gurii, gatului, trebuie cat mai rapid evaluata de catre pacienti la colegii ORL-isti sau de OMF, Oro-Maxilo-Faciala. Adeseori, o tumora prinsa devreme se rezolva cu chirurgia. Dar data fiind anatomia zonei, tumorile mari duc la chirurgii agresive, cu dizabilitati dupa, si asta e informatie de baza. Deci, in afara de a evita fumatul si alcoolul, trebuie in situatia unei tumori in zona capului, gatului, trebuie prezentat la medic, biopsiata, evaluata. Nu este un lucru pe care l-as neglija in nicio circumstanta.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
Posibile semne ale unui cancer ORL
Uneori, putem avea doar adenopatii, adica o umflatura pe partea gatului – ori stanga, ori dreapta.
Orice umflatura peste un centimetru sau doi trebuie investigata si biopsiata.
Nu pot sa va spun ca asa scrie la carte, dar de obicei, orice nod limfatic care se gaseste aici si are peste doi centimetri, aceasta este limita cand poti sa suspectezi o infectie. Peste doi centimetri, sigur nu mai este o infectie. Acesta ar fi unul din semne.
Alte semne sunt: durere sau tulburari de inghitit sau de orice fel, sau o raguseala poate sa semnaleze un cancer de laringe, sau o hipoacuzie brusca pe o singura parte – scaderea auzului pe o parte – trebuie investigata pentru cancer de rino-faringe. Orice leziune pe limba care creste (sau in cavitatea bucala) trebuie investigata. Uneori, poate sa apara pe gingii la acesti pacienti si trebuie investigate.
Prevenirea cancerului ORL, cum se poate face
Stomatologul, de multe ori, sesizeaza si cunoaste aceste tumori si trimite mai departe pacientul. Poate sa descopere uneori tumori in timpul unor extractii, dar o sa va dau si o observatie: pacientii consumatori cronici fumatori sau care beau alcool isi neglijeaza de multe ori si dantura si nu ajung acolo.
Mai mult, ar trebui inaintea fiecarui – nu ca ar trebui, asa si recomandam – inaintea fiecarui tratament de radio-chimioterapie, o evaluare a dentitiei, si toate sursele de posibile infectii trebuie eliminate. Nu vorbim de extractii, dar vorbim de plombe, deci in mod normal, evaluarea inainte de radio-chimioterapie cuprinde o obligatorie evaluare stomatologica, iar dupa radio-chimioterapie, pentru ca poate fi afectata tiroida, endocrinologica.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
Sunt niste sfaturi specifice pe care le dam de la caz la caz. Pacientul trebuie sa inteleaga importanta lor si sa fie compliant, adica sa ia masurile necesare zi de zi, in timpul tratamentului.