O scadere in greutate, fara un motiv anume. O constipatie cronica care ar putea alterna cu episoade de diaree. Durere abdominala difuza, sporadica sau intermitenta. Scaderea diametrului materiilor fecale sau asa-numitul scaun creion. Toate acestea se numara printre semnele care ar putea indica prezenta cancerului colorectal, care, de multe ori, este asimptomatic. De aceea, specialistii atentioneaza asupra importantei screeningului, respectiv a necesitatii efectuarii colonoscopiei, de catre intreaga populatie, incepand cu varsta de 50 de ani. Iata cat de intalnit este cancerul colorectal in Romania si care sunt factorii de risc.
Cancerul colorectal in Romania: intre 7 si 10 cazuri la 100.000 de locuitori
Cancerul colorectal este o tumora maligna, care apare in tesutul colonului sau al rectului. Maladia este una dintre cele mai frecvente neoplazii din lume. Astfel, anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal.
In Romania, incidenta este estimata la 10 cazuri la 100.000 de locuitori, pentru barbati, si de 7 la 100.000 de locuitori, pentru femei. De asemenea, varsta medie de aparitie a cancerului este de 50-60 de ani, iar riscul de a dezvolta maladia de-a lungul vietii este de 5%. In cazul persoanelor cu istoric personal de polipi adenomatosi, acest risc creste de doua-trei ori.
Factori de risc pentru aparitia cancerului colorectal
Alti factori de risc care ar putea duce la aparitia cancerului colorectal sunt:
- fumatul;
- obezitatea;
- o dieta saraca in fibre;
- deficit de calciu;
- deficit de micronutrienti, cum ar fi seleniu, vitamina E si vitamina D.
De retinut este faptul ca in mai mult de 80% dintre cazuri, cancerul colorectal apare in lipsa unui istoric familial de cancer, insa, daca exista rude de gradul intai, diagnosticate cu aceasta afectiune, riscul creste de doua-trei ori.
Cancerul colorectal: semne si simptome
Atentie insa ca de multe ori, cancerul colorectal este asimptomatic. Cu toate acestea, pot exista unele semne si simptome care pot indica prezenta cancerului.
Printre acestea, se regasesc:
- o constipatie cronica care ar putea alterna cu episoade de diaree;
- durere abdominala difuza, sporadica, intermitenta;
- scaderea diametrului materiilor fecale sau asa-numitul scaun creion;
- fatigabilitate.
In aceste conditii, screeningul, realizat cu ajutorul colonoscopiei, ar trebui efectuat de intreaga populatie, incepand cu varsta de 50 de ani. Pentru cei cu istoric de cancer in familie, se recomanda sa faca colonoscopia mai devreme, la 40-45 de ani.
Prelevare biopsiei
In cadrul acestei investigatii, medicul gastroenterolog va vizualiza eventuala formatiune tumorala din care va preleva biopsii. Acestea vor fi trimise la un laborator de anatomopatologie, unde se va efectua un examen histopatologic si care va pune diagnosticul de cancer. In acest moment, pacientul ar trebui sa se adreseze unui medic oncolog pentru evaluarea extensiei bolii si pentru stadializare. Oncologul va indica pacientului o serie de investigatii, cum ar fi:
- analize de sange;
- dozarea markerilor tumorali, cum sunt CA si CA 19-9, care au o sensibilitate scazuta, dar care sunt utili in urmarirea tratamentului si la finalizarea acestuia.
Alte investigatii pot fi realizate cu ajutorul unei tomografii de torace, pentru evaluarea extensiei bolii, si un RMN de abdomen si pelvis, pentru evaluarea cancerului loco-regional.
Comisie oncologica pentru fiecare caz de cancer colorectal
Dupa stadializare, medicul oncolog curant va prezenta cazul intr-o comisie oncologica, care va indica conduita terapeutica.
De cele mai multe ori, in cazul cancerului de colon, secventa terapeutica va fi chirurgicala, urmata de chimioterapie adjuvanta.
Pentru cancerul de rect, se va apela la radioterapie, concomitenta cu chimioterapie de radiosensibilizare, apoi chimioterapie neoadjuvanta, urmata de chirurgie sau chirurgie, urmata de chimioterapie adjuvanta.
Daca esti in cautarea mai multor informatii pe tema cancerului colorectal sau a unui centru de tratament, cu experti specializati in tehnologii inovative, poti apela la MedEuropa. Beneficiezi de tratament gratuit de combatere a cancerului in toate centrele clinicii. Afla mai multe de aici.
Autor: Dr. Cristian Poverlovici, medic specialist radioterapie, Centrul de Radioterapie si Oncologie Medicala MedEuropa Oradea