Abordarea pacientului oncologic este una complexa, care necesita mai multi specialisti. Organizarea lor in tumor board este nu doar impusa prin lege, ci esentiala intr-o clinica pentru tratamentul cancerului. Despre ceea ce se intampla in clinicile MedEuropa si care este rolul nutritionistului si al psihologului, explica Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala.
Cancerul este o boala care implica, in fazele de tratament, mult mai multi specialisti, nu doar oncologi.
E vorba de colegi radioterapeuti, colegi chirurgi, anatomopatologi, radiologi. Din cauza complexitatii bolii si a tratamentului, avem nevoie de o echipa cat mai mare si mai numeroasa.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
In cadrul clinicii, se organizeaza comisii oncologice, conform legii, intre radioterapeuti si oncologi si deseori sunt invitati chirurgi. In situatia in care nu sunt invitati chirurgi, care sunt deseori medicii curanti ai pacientilor care vin la noi, sunt solicitate documente scrise cu indicatia, cu timeing-ul interventiei. In lipsa acestora, sunt solicitate reconsultul sau, la nevoie, chiar a doua parere. Astfel, ne asiguram ca putem avea o imagine si o strategie corecta asupra tratamentului.
In cadrul spitalizarii de zi si ambulatoriu, colaborarea cu personalul clinicii este esential. Disponibilitatea personalului medical si nu numai este esentiala pentru pacient, care poate suna si cere relatii cu privire la tratamentele efectuate.
Avem documente scrise asupra efectelor adverse, pe care o sa le gasiti si pe site-ul nostru, si tinem foarte mult la parcurgerea lor. Intotdeauna le parcurgem si in cadrul acestor consultatii, dar nivelul de informatii in ora alocata poate sa fie covarsitor. Atunci, recomandam sa le parcurgeti online si pe documentele pe care le dam scrise. Tot ce recomandam oral, suplinim sau le copiem si la nivel scris. Consultatia la noi nu se termina cu vizita in clinica. E o recomandare foarte importanta sa se parcurga si documentele scrise si printate. Aceasta este si metoda prin care comunicam pacientilor si, uneori, intre noi, cu restul colegilor.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
Nutritionistul, esential intr-o clinica pentru tratamentul cancerului
Exista o distinctie clara intre nutritia care duce la prevenirea cancerului, care se refera in principal la prevenirea obezitatii, si nutritia din timpul tratamentului, la un cancer diagnosticat. Sunt doua lucruri separate. De multe ori, tratamentul cancerului – cand nu e in stadiu metastazic – este pentru o perioada finita de timp, pana la 6 luni, iar nutritia trebuie sa sustina tratamentul.
In comisia oncologica, rolul nutritionistului este de a raspunde si detalia recomandarile generale, noi agreandu-le in prealabil. Acesta activitate nu trebuie confundata cu nutritia generala, ca preventie a cancerului, si care trebuie sa ni se aplice tuturor. De exemplu, deseori exista tratamente de radioterapie care predispun la diaree. In acest caz, nutritia trebuie ajustata. In cazul cancerelor ORL, se refera la nutritia orala, care are loc in timpul tratamentului.
Pot exista momente in care pacientul nu poate sa inghita sau sa bea, si atunci avem mai multe metode la dispozitie. Ii punem o sonda, preventiv, cand este cu o greutate ponderala mica, cand se poate alimenta enderal, o gastrostoma, sau putem pune – in perioada de suport – solutii injectabile intravenos, care sunt solutii scumpe si speciale.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
Din acest motiv, este foarte important sa se inteleaga si acest aspect, discutat cu medicul si ajustat la tratamentul pe care il efectueaza si la efectele adverse asteptate. Din acest motiv, parcugerea patologiei si recomandarilor noastre, citite online sau scrise, e importanta.
Rolul psihologului in tratamentul oncologic
Atunci cand se primeste diagnosticul de cancer, pacientul este tulburat. Exista o perioada de acomodare cu diagnosticul, de cel putin o saptamana. In general, pacientul nu vrea sa constientizeze aceasta problema sau sa admita. Echipa medicala care manageriaza patologia si coordoneaza tratamentul nu are timpul necesar pentru a diseca in profunzime aceste probleme, de a le sesiza, de a le discuta si rezolva. Pacientul are nevoie de ajutor.
Din experienta mea de oncolog, principalul motiv pentru care toata lumea as vrea sa discute cu psihologul este ca nu pot absorbi si nu pot actiona conform informatiilor si vitezei cu care vrem noi sa incepem tratamentul. Aici este o problema.
Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala
Cancerul este o boala tratata de mai multi specialisti, iar psihologul este important. Pacientul trebuie sa treaca de prima faza si sa se mobilizeze ca sa poata sa absoarba, sa urmeze toate etapele stabilite de specialisti, astfel incat sa existe sanse reale ca tratamentul sa isi atinga scopul.