Consultatie pentru radioterapie: la ce sa te astepti si cand incepi tratamentul

Inainte de orice tratament impotriva cancerului, fie ca discutam despre radioterapie sau oncologie medicala, este nevoie de un diagnostic de certitudine si de o consulatie initiala. In ce consta o consultatie pentru radioterapie, cand incepe tratamentul si cum se stabilesc dozele necesare, va explicam in materialul urmator.

Inainte de radioterapie, fiecare pacient trebuie sa treaca printr-o consultatie initiala. Este momentul in care medicul terapeut vede dosarul si documentele medicale. Dupa o prima consultatie pentru radioterapie, in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi, pacientul e discutat in comisia oncologica. Despre tumor board si importanta comisiei multidisciplinare, puteti citi mai multe in Abordare multidisciplinara in radioterapie.

Primul pas catre tratament, dupa o consultatie pentru radioterapie

In momentul in care discutia a fost finalizata in aceasta comisie, pacientul primeste o strategie si o decizie terapeutica conform ghidurilor si protocoalelor internationale. El este contactat si chemat la o noua consultatie, pentru a i se explica decizia terapeutica.

Pacientul face parte din aceasta decizie. El poate sa accepte sau nu tratamentul pe care noi il recomandam, in functie de toxicitatile si de beneficiile lui. Fiecare pacient vrea si trebuie sa stie ce i se intampla in timpul tratamentului si dupa finalizarea lui.

Cat de repede incepe tratamentul

Eu incerc sa explic pacientului ca nu intotdeauna repede inseamna si bine. Poti sa te grabesti daca pacientul nu e discutat in aceasta comisie si nu i se stabileste o strategie corecta. Graba poate sa te duca undeva in afara drumului corect si e foarte greu sa mai intri de pe poteca pe drumul principal.

Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie

Exista aceste etape care practic nu afecteaza calitatea tratamentului si beneficiul pentru pacient. Ele nu dureaza foarte mult. De la prima consultatie pentru radioterapie, fiecare pacient intrat in clinicile MedEuropa poate avea deja tratamentul inceput in maxim 7 zile lucratoare. Aceste 7 zile nu constituie o problema care sa afecteze cumva beneficiul terapeutic.

Pacientii care fac sau au indicatie de tratament paliativ beneficiaza de o decizie de comisie oncologica si o strategie terapeutica in acceasi zi. Vorbim despre sindroamele de compresiune mediastinala cu dificultati in respiratie, sangerarile, durerea din metastazele osoase sau alte tipuri de terminari secundare. Practic, a doua zi ei sunt chemati pentru planul de tratament si in 2-3 zile ei pot incepe tratamentul. Pentru acesti pacienti, este foarte important acest control al simptomelor. Asta le imbunatateste calitatea vietii.

consultatie pentru radioterapie

Exista practic doua directii: pacientii care fac tratamentele cu intentie curativa, despre am scris in Radioterapie curativa, si pacientii care fac tratamentele cu intentie paliativa.

Stabilirea celui mai bun tratament

Indicatia si dozele de tratament practic sunt stabilite de ghidurile si protocoalele internationale. S-a ajuns la aceste strategii de tratament dupa sute si mii de cazuri efectuate nu in Romania, ci in board-urile societatilor internationale.

Tipul de tratament de radioterapie sau doza administrata se adreseaza localizarii tumorale, tipului de celula din localizarea tumorala. DE exemplu, in cancerele pulmonare sunt mai multe tipuri histologice, mai multe tipuri de celule maligne, la fel si in cancerele mamare sau cancerele din sfera genitala. Si atunci doza este stabilita si conform protocoalelor. Iar aceste protocale au stabilit doza in functie de localizarea tumorala. De exemplu, pentru cancerul de san dozele de tratament sau numarul de sedinte poate varia de la 25 pana la 33. Pentru cancerele din sfera ORL, numarul de sedinte poate varia de la 30 pana la 35. Pentru cancerele de prostata, numarul de sedinte ajunge de la 35 la 39.

Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie


Numarul de sedinte nu conteaza, ci doza care se prescrie. Doza este stabilita de aceste ghiduri si de aceste protocoale. Fractionarile sunt de mai multe tipuri. Sunt fractionari conventionale sau fractionari pentru tratamentele paliative, unde doza pe fractie e mult mai mare.

consult radioterapie bucuresti

Ghidurile indica foarte clar modul in care se incadreaza pacientul intr-o anume grupa de risc si intr-un anume stadiu al bolii, despre stabilirea caruia am discutat in Stadializarea cancerului, o etapa esentiala pentru un tratament eficient. In functie de aceste coordonate exacte, specialistii MedEuropa indica cel mai bun tratament, de la caz la caz.

Alte articole

Call Now Button