Radioterapia este o metodă de tratament, care utilizează radiațiile ionizante în terapia tumorilor maligne. Asemănător chirurgiei, radioterapia este un tratament locoregional (se tratează tumora și ganglionii limfatici din vecinătatea acesteia), scopul ei fiind de a evita apariția recidivelor bolii (creșterea controlului local al bolii canceroase).
Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România și din lume. Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple și o colaborare strânsă între membrii unei echipe medicale multidisciplinare. Există trei metode principale de tratament al cancerului: chirurgia (operația, intervenția chirurgicală), radioterapia (tratamentul cu radiații ionizante, denumite în limbajul nemedical – raze) și tratamentul medicamentos (chimioterapia sau terapia citostatică, terapia cu agenți țintiți, hormonoterapia etc.). În majoritatea cazurilor, este folosită o combinație între aceste tratamente, dar ele se pot folosi și singure (tratament exclusiv).
Radioterapia a suferit un proces continuu de modernizare pentru a realiza cât mai eficient scopul propus: administrarea cât mai precisă a unei doze de iradiere în volumul țintă (tumora), cu limitarea relativă a iradierii țesuturilor sănătoase din jur.
În principiu, cu cât doza de iradiere administrată va fi mai mare, tumora va răspunde mai mult. Cresc astfel șansele de a o distruge în totalitate și de a evita apariția recidivei. Creșterea dozei de iradiere nu se poate face peste un anumit nivel, doza de iradiere fiind limitată de structurile sănătoase din vecinătatea volumului iradiat. Îmbunătățirea tehnologică are în vedere creșterea eficienței radioterapiei prin administrarea cât mai exactă și mai adaptată pacientului a dozei terapeutice, cu protejarea organelor sănătoase.
Aceasta s-a realizat prin:
Modernizarea tehnologică în radioterapie îmbunătățește rezultatele clinice deoarece:
Centrele de Radioterapie MedEuropa dispun de acceleratoare liniare Elekta Infinity și Versa HD, de un computer tomograf Siemens Somatom Definition AS și de echipamentele de dozimetrie PTW, utilizate pentru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii.
Centrul medical dispune de un salon destinat internărilor în spitalizare de zi, necesar tratamentelor suportive și monitorizării afecțiunilor oncologice, precum și de cabinete pentru consultații de specialitate.
În comparație cu alte acceleratoare, care permit doar tehnici 3D conformațional cu distribuție omogenă a dozei, cu indicații limitate, folosite mai ales în radioterapia paliativă, Elekta Infinity, echipat cu colimatorul Agility, face posibilă radioterapia ghidată imagistic, utilizând cele mai moderne tehnici de iradiere IMRT/VMAT. Acest tip de radioterapie folosește o distribuție neomogenă a dozei, reduce timpul de tratament, asigură precizie sporită și reduce toxicitatea, prin corectarea eventualelor modificări apărute la nivelul tumorii sau la nivelul organelor la risc. Aceste tehnici sunt utilizate pentru iradierea tumorilor din sfera ORL, torace, pelvis, craniu, unde tumora este aproape de un organ la risc, foarte sensibil. Elekta Volume View – metodă imagistică integrată în sistemele Elekta Infinity – permite verificarea poziției volumului tumoral țesuturilor sănătoase din vecinătatea volumului tumoral înainte de fiecare ședință de radioterapie. În acest mod se pot confirma rapid dimensiunea, forma și poziția tumorii și a țesuturilor sănătoase în raport cu planul de tratament.
Echipamentele utilizează tehnica de tratament IMRT-VMAT, una dintre cele mai noi și performante modalități de radioterapie.
VMAT realizat printr-un singur arc de tratament sau mai multe arcuri asigură o distribuție eficientă a dozei de iradiere.
Tratament rapid și precis, fără a compromite acoperirea volumului tumoral și fără a crește riscul de toxicitate pentru țesuturile sănătoase;
Control în timp real al dozei de iradiere aplicate volumului.
Timpul scurt de tratament îmbunătățește confortul pacientului și reduce erorile intraterapeutice – viteza de tratament este un element esențial pentru precizia radioterapiei.
Elekta Volume View – metoda imagistică integrată în sistemele Elekta Infinity permite verificarea poziției volumului tumoral și a organelor la risc (țesuturile sănătoase din vecinătatea volumului tumoral) înainte de fiecare ședință de radioterapie. În acest mod, se poate confirma rapid dimensiunea, forma și poziția tumorii și a țesuturilor sănătoase, în raport cu planul de tratament.
Elekta Infinity echipat cu Agility face posibilă radioterapia ghidată imagistic (IGRT), pentru marea majoritate a pacienților. Acest tip de radioterapie reduce timpul de tratament, asigură precizie sporită și reduce toxicitatea prin corectarea eventualelor modificări apărute la nivelul tumorii sau la nivelul organelor la risc.
Prima etapă este reprezentată de consultația medicală. În cadrul acesteia, medicul radioterapeut efectuează examinarea clinică și se asigură că are toate informațiile despre pacient:
În baza evaluării clinice și a documentelor medicale, medicul curant va redacta Scrisoarea Medicală ce va fi prezentată Comisiei Oncologice (echipă multidisciplinară), specialiștii MedEuropa urmând să decidă protocolul radioterapeutic, respectând ghidurile internaționale de conduită terapeutică (RTOG, NCCN, ESMO, NCI).
Decizia și protocolul terapeutic vă vor fi prezentate și vi se vor explica detaliile strategiei aplicării tratamentului.
Echipa medicală multidisciplinară este formată din medicii implicați în rezolvarea unui caz oncologic. Ea cuprinde obligatoriu: oncolog medical, chirurg oncolog specializat în diferite localizări ale cancerului, radioterapeut, anatomo-patolog, psiholog. Lor li se adaugă alți specialiști, în funcție de particularitățile cazului. Un pacient oncologic are șanse de vindecare, de ameliorare ori de creștere a calității vieții doar în cadrul științific al unui plan de tratament conceput de personalul medical dedicat acestui tip de patologie, pe baza ghidurilor naționale și internaționale de practică medicală.
Echipa medicală care se ocupă de tratamentul pacientului alege, în funcție de tipul de cancer, stadiul bolii, starea generală a bolnavului, posibilitățile tehnice disponibile în clinică, cea mai bună tehnică de iradiere pentru cazul respectiv, care să asigure îndeplinirea scopului propus, curativ sau paliativ.
În majoritatea situațiilor, o tumoră poate fi tratată, cu rezultate similare, folosind tehnici diferite (de exemplu: poate fi tratată atât cu radioterapie conformațională, cât și cu IMRT, VMAT). Alegerea tehnicii, dacă exista mai multe metode de tratament disponibile, va fi făcută de către medicul radioterapeut, conform ghidurilor și protocoalelor internaționale.
Odată stabilită indicația de radioterapie, pacientul va fi programat pentru tratament. Tumorile au diferite localizări și forme, se extind în regiunea în care apar și invadează alte țesuturi și organe.
Radioterapeutul trebuie să știe care este extensia tumorii, pentru a putea stabili cu exactitate modalitatea tehnică de administrare a tratamentului. Aceste cerințe de calitate a radioterapiei au fost îndeplinite odată cu includerea modalităților imagistice moderne (CT, RMN, PET) în practica de radioterapie. Imaginile folosite în planificarea iradierii (de obicei, computer tomografice) identifică forma, mărimea și gradul de extensie a cancerului, dar permit și vizualizarea organelor sănătoase din jurul tumorii.
Echipamentul computer tomograf (CT), cel mai folosit în practica de radioterapie, este o combinație între un aparat ce foloseşte raze X într-o modalitate rotațională și un computer care prelucrează datele radiologice obținute.
Oferă medicului radioterapeut imagini seriate ale zonei care trebuie tratată.
Aceste imagini, obținute prin scanarea pacientului așezat pe masa aparatului, sunt imagini digitale în care se observă cu acuratețe structurile corpului pacientului (oase, muşchi, organe interne, vase de sânge) sau țesuturi anormale (cum sunt tumorile canceroase).
Pe baza acestor imagini, medicul radioterapeut și fizicianul medical vor planifica un tratament adaptat fiecărui pacient, deoarece vor vizualiza cu precizie zona tumorală și organele care trebuie protejate.