Diagnosticul de cancer este pus in urma unei biopsii. Exista insa si exceptii. Inainte de a lua in calcul o patologie oncologica, pot exista cateva semne si simptome care sa ne dea de gandit. Despre acestea, dar si care sunt pasii in diagnosticarea cancerului, discutam in materialul de mai jos.
Exista ceea ce noi numim programe de screening. Sunt niste teste care se recomanda persoanelor care nu au o problema la momentul intrarii in cabinetul medicului de familie, de exemplu.
Ma refer aici la mamografie, recomandata tuturor femeilor cu varsta de peste 40 – 45 de ani. La colonoscopie, recomandata tuturor persoanelor cu varsta peste 45 de ani. Mai sunt consultul ginecologic, examenul Papanicolau, care trebuie facute anual sau la 2 ani. Toate aceste teste sunt recomandate in functie de istoricul personal, medical, al pacientului sau in functie de istoricul medical.
Dr. Maria Barbu, medic specialist oncologie medicala
Diagnosticarea cancerului: posibile semne
Semnele si simptomele care apar, in momentul in care suntem diagnosticati cu un cancer, sunt nespecifice. Pot fi leziuni nou aparute pe piele, modificari in tranzitul intestinal, nodulii sau ganglionii pe care ii palpam devin brusc vizibili pentru noi, modificari in respiratie, oboseala, transpiratii nocturne, tuse care nu trece cu niciun fel de medicament.
Toate aceste semne si simptome sunt incadrate intr-un anumit context de catre medicul de familie. Ar trebui sa fie prima oprire a pacientului pentru coordonarea diagnosticului si a tratamentului. Daca medicul de familie nu reuseste sa puna un diagnostic, atunci el recomanda investigatii suplimentare, de tipul radiografii, computer tomograf, consult de specialitate la colegii din pneumologie, de gastroenterologie, chirurgie, oncologie, in contextul simptomelor descrise de pacient.
Diagnosticul de certitudine
Diagnosticul final in oncologia moderna este pus doar pe baza biopsiei. Sunt doua exceptii. Este vorba despre hepatocarcinom si anumite tumori germinale, pe care le diagnosticam pe baza investigatiilor imagistice. Acestea trebuie sa fie inalt sugestive, asociate cu anumite probe de laborator modificate.
Sunt doar aceste doua exceptii in care trebuie sa tratam pacientii fara sa avem o biopsie. In toate celelalte cazuri, avem nevoie de medicii din celelalte specialitati, care pot biopsia leziunile suspecte, aparute la investigatiile imagistice sau la examenul clinic. De exemplu, un nev pigmentar aparut pe piele sau modificat, in ultima vreme, excizat de dermatolog sau de chirurgia plastica. Biopsia unui polip descoperit intamplator, la colonoscopie, sau a unei formatiuni tumorale care poate sa sangereze si sa duca pacientul la gastroenterolog din cauza acestor simptome.
In momentul in care pacientul intra in cabinetul nostru, el are deja pus diagnosticul de cancer stabilit de catre colegii de la celelalte specialitati. In acest moment, stadializarea este esentiala. Despre acest proces, puteti citi mai multe in Stadializarea cancerului, o etapa esentiala pentru un tratament eficient.
Centrele MedEuropa oferta tratament 100% gratuit. Pentru programari, va rugam sa ne contactati la 021 9971 si sa selectati centrul pentru care doriti o programare.