Dr. Cora Gache, medic primar radioterapeut, a venit din Germania cu o „metodă nemțească”: Întorcându-mă în țară, am aplicat aceeași tehnică de comunicare cu pacientul. Și am constatat că pacienții nu sunt atât de diferiți.
Dr. Cora Gache, de la muzică la medicină
Făcea pian de când se știa. Părinții o duseseră să ia lecții de dinainte să știe să citească și să scrie. De la început i-a plăcut cum sună: foarte melodios, ca și cum ar zbura.A intrat la un liceu de muzică în Constanța și a continuat să studieze pianul. Toate rudele o vedeau dând examen de admitere la Conservator și urmând o carieră artistică. La 17 ani și-a anunțat însă părinții că nu mai dorește să facă muzică. Voia să dea la medicină. Vestea i-a luat prin surprindere pe toți.
„Colega mea de bancă, la un moment dat, mi-a zis: «Eu nu mai fac muzică, fac medicină». Și atunci am stat și m-am gândit: Dar de ce să nu fac și eu medicina? A fost pur și simplu o întâmplare, nu a fost ceva premeditat. Am mers acasă și le-am spus părinților. Mama era total debusolată. Tatăl a fost mai tranșant și mi-a spus: «Faci ce vrei, dar să faci ». A fost declicul care a încheiat povestea cu muzica și a deschis drumul către medicină”, își amintește dr. Cora Gache. Colega sa de bancă este acum pediatru în Statele Unite ale Americii. Dr. Cora Gache este medic primar radioterapeut, șeful secției radioterapie din MedEuropa Constanța.
Aseară, locuința sa din Constanța a răsunat de acordurile din „La Traviata”. Deseori, sâmbăta și duminica, ascultă muzică clasică. „Îmi place foarte mult Traviata. Îmi este la suflet. Am reascultat-o zilele trecute pe Maria Callas. Când văd că nu mai pot, mă duc să ascult un Chopin sau un Mozart. Și atunci mă liniștesc”. În Facultate, la Iași, i-a plăcut foarte mult medicina internă, dar la rezidențiat s-a întâmplat să aleagă radioterapia. În facultate nu studiase această disciplină. „A fost ceva absolut nou, am îndrăgit-o foarte, foarte mult”.
Articolul complet poate fi găsit pe site-ul republica.ro.