Radioterapia este folosita in tratarea cancerului, pentru diverse forme ale acestuia. Desi tehnologia a evoluat si aparatele folosite sunt din ce in ce mai precise, exista efecte secundare ale radioterapiei. In functie de localizarea tumorii, pacientii pot resimti efecte mai usoare sau mai accentuate.
Efecte secundare ale radioterapiei
Printre cele mai des intalnire efecte secundare ale radioterapiei mentionam:
- oboseala fizica si psihica;
- scaderea numarului de globule albe (leucopenie) si de neutrofile (neutropenie);
- scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie).
Scaderea numarului de trombocite
Atunci cand numarul de trombocite scade sub 20.000, exista risc de sangerare severa. In mod normal, se administreaza masa trombocitara si agenti hemostatici. Daca numarul de trombocite scade sub 50.000, in general medicii aleg sa intrerupa tratamentul anticoagulant/antiagregant.
Alte efecte secundare ale radioterapiei
- scaderea hemoglobinei. Este vorba despre scaderea numarului globulelor rosii, ceea ce duce la anemie. Tratamentul difera in functie de gradul de severitate.
- greata si voma;
- scaderea poftei de mancare;
- hiperglicemie;
- toxicitate hepatica;
- aparitia altor tipuri de cancer;
- evenimente tromboembolice. Este vorba despre cheaguri de sange care pot bloca fluxul sanguin catre diverse organe: plamani, inima, creier.
Infertilitatea, un efect secundar in radioterapie
Infertilitatea se poate regasi printre efecte secundare ale radioterapiei. In cazul femeii, se manifesta prin oprirea menstruatiei. La barbati, radioterapia afecteaza productia de spermatozoizi. Daca pacientul/pacienta doreste sa aiba un copil in viitor, se recomanda un consult la un medic specialist in infertilitate. Barbatii pot pastra depozite de sperma, iar femeile pot apela la conservarea de ovocite sau embrioni, asa-numita oncofertilitate.
Depresia, printre efecte secundare in radioterapie
Depresia este unul din efectele secundare care trebuie identificate cat mai devreme in tratament. Starea psihica a pacientului influenteaza reactia acestuia la tratament. Astfel, este posibil ca pacientului sa-i fie extrem de greu sa treaca peste dificultatile provocate de radioterapie. Puteti citi mai multe in Psiho-oncologia, esentiala pentru nevoile emotionale ale pacientilor oncologici.
Decesul, complicatia majora
Atunci cand efectele secundare sunt foarte severe, poate sa intervina decesul. Exista mai multe situatii care ar trebui mentionate ca riscuri cu potential de deces:
- scaderea globulor albe: decesul poate fi cauzat de o infectie;
- scaderea trombocitelor: deces cauzat de o hemoragie masiva;
- scaderea globulelor rosii: stop cardiac produs de deficitul de oxigen asociat cu anemia severa
- depresie: deces prin sinucidere;
- afectare hepatica severa: deces prin insuficienta hepatica;
- lipsa pofta de mancare: duce la scadere ponderala severa si deces prin epuizarea generala a organismului;
- evenimente tromboembolice: deces prin stop cardiac, accident vascular cerebral sau embolie pulmonara.
Stopul cardiac se mai poate instala si dupa insuficienta renala severa, insuficienta cardiaca severa, ischemie cardiaca, hipotensiune arteriala severa. Fibroza pulmonara severa poate duce la deces prin insuficienta respiratorie, iar perforatia intestinala cauzeaza deces prin sepsis asociat cu peritonita.
Efecte adverse ale radioterapiei difera in functie de fiecare pacient in parte si de stadiul in care se afla cancerul. Pentru cele mai multe dintre ele exista variante de tratament care pot, cel putin, sa amelioreze simptomele. Orice tratament luat in paralel cu radioterapia trebuie discutat in detaliu cu medicul specialist.
Centrele MedEuropa ofera tratament gratuit pacientilor oncologici (exceptie facand brahiterapia si stereotaxia). Pentru programari, ne puteti contacta la 021 9971.