Radioterapia este un tratament locoregional al cancerului. Atunci cand un bolnav primeste diagnosticul de cancer si citeste despre optiunile de tratament, afla ca poate primi indicatie de radioterapie. In acest moment, el poate avea o serie de intrebari la care Dr. Erzsebet Kollak, medic specialist radioterapie, si autorul articolului, raspunde. Care sunt principiile de baza ale radioterapiei, adica ce este aceasta. Cand poate fi indicata: despre radioterapia adjuvanta, neoadjuvanta, exclusiva si cu scop paliativ.
Radioterapia foloseste radiatii ionizante cu energie mare si provoaca daune la nivelul AND-ului in tesuturile iradiate. Astfel, reduce cresterea celulelor canceroase si provoaca distrugerea lor.
Radiatiile au si efecte adverse asupra tesuturilor sanatoase invecinate iradiate. Cu toate acestea, sensibilitatea la radiatii a celulelor canceroase este de obicei mai mare decat cea a tesuturilor sanatoase. Astfel, se poate obtine un efect in mare masura selectiv. In ultimii ani, s-au inregistrat foarte multe progrese in procedurile de radioterapie. Tratamentele devin din ce in ce mai selective si mai eficiente, datorate tehnicilor moderne.
Indicatie de radioterapie
Radioterapia poate fi indicata ca tratament definitiv (curativ), cand celulele tumorale sunt distruse complet si boala nu mai reapare, sau tratament paliativ, cand vindecarea nu este posibila. In stadiile avansate ale bolii, paliatia vizeaza combaterea unor simptome precum durerea, sangerarea, cu scopul imbunatatirii calitatii vietii.
Combinatia tratamentelor
Actiunea anticanceroasa a radiatiilor poate fi utilizata ca monoterapie, dar este utilizata mai ales in combinatie cu procedurile chirurgicale si chimioterapice. Astfel, radiochimioterapia este administrarea simultana a radiatiilor si a citostaticelor. Scopul este de a creste sansele de vindecare a pacientilor.
Ordinea tratamentului
Radioterapia (cu sau fara chimioterapie) administrata inainte de interventia chirurgicala, se numeste tratament neoadjuvant si are scopul de a reduce dimensiunile tumorii.
Dupa interventia chirurgicala, urmeaza tratamentul adjuvant pentru a distruge orice celula canceroasa ramasa si pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului.
Radioterapia externa foloseste un aparat performant, care directioneaza fascicolul de iradiere, catre zona delimitata de medicul radioterapeut, pe baza unui computer tomograf de simulare. Pacientul este pozitionat pe masa de tratament si sta nemiscat, in timp ce acceleratorul liniar directioneaza radiatiile asupra unei zone precis delimitate, timp de cateva minute. Tratamentul nu este vizibil si nu doare. Pacientii tratati cu radioterapie externa nu iradiaza.
Centrul MedEuropa din Oradea este situat pe Strada Constantin Brancoveanu, nr. 59, iar programările se pot efectua printr-un apel la Call Center-ul MedEuropa – 021 9971
MedEuropa este unul dintre cele mai moderne centre de radioterapie din Romania, utilizand tehnologii de iradiere de ultima generatie (3D, VMAT/IMRT, stereotaxia, radiochirurgia) si oferind servicii de radioterapie cu intentie curativa si radioterapie cu scop paliativ, cu spitalizare de zi, precum si oncologie medicala. De asemenea, in partea de ambulatoriu a clinicii se desfasoara consultatia initiala, consultatii intraterapeutice sau monitorizare postiradiere.