Cancerul este una dintre principalele probleme de sanatate din Romania si din lume. In lipsa unor statistici oficiale, estimarile disponibile in tara noastra este ca anual sunt diagnosticati cu aceasta afectiune aproximativ 80.000 de romani.
Anual, in jur de 5000 de pacienti oncologici au nevoie de ingrijire paliativa in cancer. In aceasta situatie, radioterapia cu scop paliativ poate fi o solutie.
Exista trei metode principale de tratament al cancerului:
- chirurgie;
- radioterapie;
- tratament medicamentos.
In cele mai multe cazuri, este folosita o combinatie de tratamente, in functie de stadiul in care se afla boala si de raspunsul organismului. Radioterapia urmareste administrarea cat mai precisa a unei doze de iradiere in tumora, incercand limitarea afectarii tesuturilor sanatoase din jur.
Dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie
Exista doua tipuri de radioterapie, in functie de scopul tratamentului. Astfel, vorbim de radioterapie cu intentie curativa, cand se urmareste vindecarea bolii si impiedicarea recidivei cancerului. In acelasi timp, specialistii folosesc radioterapia si in scop paliativ, cand scopul nu mai este vindecarea bolii, ci ameliorarea simptomelor.
Obiectivul acestui tip de radioterapie este imbunatatirea calitatii vietii pacientului care sufera de cancer.
Ingrijire paliativa in cancer cu ajutorul radioterapiei
Radioterapia paliativa se foloseste atunci cand intentia curativa a tratamentului a fost depasita, adica atunci cand pacientul nu mai poate fi vindecat. Totusi, medicii pot oferi o calitate a vietii cat mai buna prin ameliorarea simptomatologiei. In cazul unui cancer avansat, metastazele pot deveni simptomatice, pot cauza durere sau fracturi, daca vorbim despre metastaza osoasa.
Prin radioterapia paliativa se pot preveni aceste stari, astfel incat sa se apropie de asteptarile pacientului pentru o viata cat mai aproape de normalitate. Un alt exemplu este radioterapia de tip hole brain, adica iradierea intregului creier, atunci cand apar metastaze cerebrale.
Daca sunt prea numeroase pentru a fi tratate fiecare in parte, cu radioterapie se poate ameliora simptomatologia si se poate incetini progresul bolii, adica se poate asigura o ingrijire paliativa in cancer.
Cand se poate face radioterapie paliativa
Radioterapia paliativa poate incepe inca din momentul diagnosticului pentru ameliorarea simptomelor. In stadiul avansat al bolii, radioterapia paliativa are drept scop absenta durerii si asigurarea demnitatii pacientului.
In cazul radioterapiei paliative, doza totala de radiatii este mai mica, dar doza pe sedinta este mai mare decat la radioterapia curativa, pentru ca scopul e de a se atinge efectul cat mai repede.
Potrivit dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie, ingrijirea paliativa in cancer ar trebui sa abordeze pacientul din punct de vedere holistic, aici incluzand atat latura fizica, de care se ocupa radioterapia, cat si pe cea sociala, psihologica sau latura spirituala.