Odata obtinut diagnosticul de certitudine, dupa prima consultatie la medicul oncolog, urmeaza discutarea cazului in tumor board. In urma analizarii cazului in comisia multidisciplinara, se stabilesc liniile de tratament ce vor fi prezentate pacientului. Ultima decizie ii apartine exclusiv. Despre ce optiuni de tratament al cancerului avem la dispozitie, aflam de la Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala.
Dupa cum spuneam, prima discutie are loc in comisia oncologica. In componenta acesteia regasim medici din specialitati diferite, cum ar fi radioterapeuti, oncologi medicali, medici chirurgi, endocrinologi.
Fiecare medic poate sa mai aduca o idee si o opinie legata de cazul respectiv. Dupa ce strangem toate aceste informatii, pacientul va avea o decizie de comisie, in care se specifica pasii pe care trebuie sa ii urmeze si o decizie de incepere a tratamentului.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
Rolul pacientului in alegerea tratamentului
Dupa discutarea cazului in comisie, discutia cu pacientul este urmatorul pas. In cadrul acestei discutii, se explica decizia comisiei, motivele care au dus la decizie si pasii urmatori. Ulterior, tratamentul specific va fi explicat pacientului cu reactii adverse, cu doze, la ce trebuie sa fie atent, cu regim alimentar. Acestea difera foarte mult in functie de localizare, medicament, tipul de tratament al cancerului ales.
Schemele de tratament al cancerului au evoluat foarte mult in ultimii 10 – 15 ani.
Trecand peste partea chirurgicala, de care nu ne ocupam, dar facem recomandari legat de acest lucru, colegii nostri terapeuti se ocupa de partea de radioterapie, noi (n.r. medicii oncologi) ne ocupam de tratamentul sistemic. Tratamentul sistemic reprezinta un tratament care actioneaza in tot corpul.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
Acest tratament sistemic poate sa fie de mai multe tipuri. Poate sa fie un tratament curativ, care sa vindece cancerul, sau un tratament paliativ, in cazul in care cancerele sunt destul de avansate. Acest tratament al cancerului, realizat in scop paliativ, are drept obiectiv cresterea calitatii vietii, ameliorarea eventualelor simptome si, daca se poate, cresterea sperantei de viata.
Tratament al cancerului: intentie curativa
In ceea ce priveste tratamentele curative, acestea pot fi neoadjuvante. Neoadjuvant inseamna ca se face un tratament al cancerului cu scopul de a reduce formatiunea tumorala si de a oferi chirurgului o sansa cat mai buna de a extirpa toata formatiunea tumorala, pentru a obtine margini pozitive.
Exista tratamente adjuvante. Tratamentul adjuvant se face dupa interventia chirurgicala. Scopul tratamentului este de a omori eventuale celule canceroase care au ramas in corp si de a oferi o speranta de viata cat mai lunga. Aceste tratamente pot fi grupate in mai multe categorii. Este vorba despre tratamentele clasice chimioterapice, tratamente hormonale, tratamente tintite molecular, care sunt ceva mai noi, si imunoterapia, care in ultimii 10 ani a cunoscut o dezvoltare extraordinara si pe care o avem destul de prezenta si in Romania.
Despre ce este chimioterapia si care sunt efectele ei, puteti citi mai multe in Rolul chimioterapiei in tratamentul cancerului | Optiuni pentru chimioterapie in Bucuresti.
Tratament multiplu al cancerului
Noi lucram destul de mult cu ghidurile americane NCCN si cu ghidurile europene ESMO, pe care le puteti regasi in Ghid pentru pacienti. Aceste ghiduri de tratament se schimba periodic, aparand noi indicatii de tratament, noi molecule, si din fericire si in Romania avem foarte multe optiuni terapeutice.
Dr. Bogdan Popescu, medic specialist oncologie medicala
De foarte multe ori, in marea majoritate a cancerelor, tratamentele sunt multiple. Ceea ce inseamna ca ele, intr-o oarecare masura, se intrepatrund. Sunt foarte multe studii care demonstreaza pe loturi foarte mari de pacienti ca, mai ales in cazurile in care incercam sa vindecam, aceste tratamente au o rata de raspuns mult mai buna in momentul in care sunt mai multe tipuri incluse. Interventia chirurgicala este primul punct. In momentul in care reusesti sa scoti o formatiune tumorala este extraordinar, dar sunt si foarte multe optiuni de tratament al cancerului de tip sistemic care ajuta, ori inainte, ori dupa.