Un diagnostic oncologic este foarte greu de primit, atat pentru pacient, cat si pentru familie, iar o astfel de situatie necesita sustinere. Pentru pacient, suportul emotional este la fel de important precum tratamentul de specialitate. De aceea, este nevoie de sprijinul unui psiho-oncolog care sa lucreze atat cu pacientul, cat si cu familia sa. Mai mult, sustinerea specialistului este cruciala chiar si dupa vindecarea bolnavului. Iata de ce.
Nevoia de psiho-oncolog: pacientul isi reprima emotiile in fata familiei
De multe ori, pacientul ajunge sa-si reprime propriile emotii si nevoi in fata familiei. Si asta pentru ca nu vrea sa o supere sau sa o intristeze. De aceea, atat el, cat si apartinatorii au nevoie sa isi gestioneze starile emotionale. Totodata, pacientul poate ajunge sa se izoleze, pentru ca nu stie cum sa raspunda la intrebarea “ce faci, cum esti?“.
Si atunci, are nevoie de un psiho-oncolog. Acesta il invata cum poate raspunde si cum sa fie asertiv in asa fel incat sa nu raneasca pe nimeni, sa isi stie drepturile, iar nevoia lui sa fie primordiala. Si asta cu atat mai mult cu cat, pe langa planul medical, pacientul este afectat si psihologic, social sau la nivel de fizionomie.
Cancerul, un diagnostic ce afecteaza fiecare plan al vietii
Concret, in momentul primirii diagnosticului este afectat fiecare plan al vietii. Schimbarea prin care trece este una majora. Este foarte important cum reuseste pacientul sa “se adune” si sa vada ce are de facut. In aceasta etapa, psiho-oncologul joaca un rol semnificativ. Si asta in special in primele zile de la primirea diagnosticului. Atunci, pacientul este inundat de emotie. Poti afla mai multe despre necesitatea suportului afectiv din articolul Psiho-oncologia, esentiala pentru nevoile emotionale ale pacientilor oncologici.
De multe ori, se poate intampla ca pacientul sa isi pregateasca un discurs, cu intrebari pe care sa le adreseze specialistilor, iar cand intra in cabinet sa le uite. De asemenea, se poate intampla sa puna intrebarile, dar sa uite raspunsul atunci cand iese din cabinet. Si atunci are nevoie de sustinere, sa isi poata gasi totusi raspunsurile pe care le cauta.
Echipa multidisciplinara, sprijin pentru pacient
De aceea, este important ca pacientul oncologic sa stie ca beneficiaza de sprijinul echipei multidisciplinare. Clinicile MedEuropa ofera pacientilor suportul de care au nevoie. In afara de tratamentul oncologic, in functie de problemele de sanatate pe care le are un pacient, MedEuropa ii pune la dispozitie specialisti, precum cardiolog, nutritionist sau experti in terapia durerii.
Sunt multi specialisti care ar trebui sa faca parte din echipa multidisciplinara. Pacientul este cel care decide la care sa apeleze, astfel incat sa isi acopere toate nevoile.
Importanta somnului si rolul unui psiho-oncolog
De retinut este ca daca pacientul a avut o predispozitie catre tristete, melancolie sau ingrijorare inainte de a se imbolnavi, dupa primirea diagnosticului, cu siguranta acestea stari se vor agrava. Va fi depresiv, iar anxietatea va fi la cote mari. In acest context, exista riscul de a se confrunta cu insomnia. Or, pentru un pacient oncologic, somnul joaca un rol crucial. Daca nu poate dormi, ii este afectat modul in care se recupereaza. Pacientii care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa vorbeasca cu psiho-oncologul lor. Acesta ii va invata tehnici prin care sa se linisteasca si sa poata dormi.
Daca lucrurile sunt la un nivel mai profund, ca de exemplu o problema hormonala, atunci pacientul trebuie indrumat catre un psihiatru. Bolnavul trebuie sa fie tot timpul constient ca tratamentul prescris de psihiatru nu il va lua toata viata. Il va urma doar cat este nevoie pentru a se regla, in perioada dificila.
Sustinerea unui psiho-oncolog, importanta chiar si dupa vindecare
In schimb, pacientul va avea nevoie de sustinerea psiho-oncologului pe termen lung, chiar si dupa ce s-a vindecat de cancer. Si asta din cauza sentimentului de frica de recidiva a bolii.
In plus, pe tot acest parcurs al tratamentului, viata pacientului oncologic se schimba la un nivel profund, temerile facand parte din normalitatea diagnosticului. Astfel, este normal ca pacientul sa isi puna intrebarea “oare voi avea o recidiva?” sau “cand?” sau “cum?”.
Pacientul trebuie pregatit atat pentru a face fata acestor intrebari, dar si pentru a sti ce are de facut, intr-un timp cat mai scurt, in cazul in care cancerul recidiveaza.
Psiho-oncologul, pentru terapie individuala si de grup
Psiho-oncologul poate ajuta pacientul atat prin terapie individuala, cat si prin terapie de grup. Ambele terapii sunt foarte valoroase. Cele individuale, pentru ca vorbesc despre istoricul personal si il invata pe pacient anumite lucruri despre el insusi. De asemenea, bolnavul este invatat sa foloseasca anumite tehnici de redirectionare a gandurilor sau cum sa se autolinisteasca.
In ceea ce priveste terapia de grup, pacientul oncologic se normalizeaza la noua realitate din viata sa. De asemenea, el isi valideaza anumite lucruri si prin prisma povestilor asemenatoare cu a altor pacienti.
Mai mult decat atat, bolnavul isi analizeaza viata, realizand o schimbare constienta, foarte profunda. Reuseste astfel sa constientizeze ce si-a dorit sa faca si nu a apuca inca, ce ii place sa faca, pentru ce a trait, daca i-a pus pe ceilalti inaintea lui si daca a avut sau nu grija de el. Daca nu a facut astfel de lucruri, pentru el, este momentul sa se intoarca catre sine si sa faca toate acele lucruri, sa afle cine este si ce il bucura, cu nevoia de a se cunoaste si de a vrea sa mearga mai departe. E foarte important sa isi doreasca sa supravietuiasca, sa traiasca si sa se bucure de viata.
Daca o ruda, un apropiat sau un prieten se confrunta cu un diagnostic de cancer sau cu o suspiciune, asigura-te ca beneficiaza de sprijinul unui psiho-oncolog. El il va ajuta sa treaca mai usor peste etapele bolii si sa priveasca lucrurile cu optimism, catre un final fericit.