Radioterapia in tratamentul tumorilor vezicale

Cel mai frecvent tip de tumora a vezicii urinare este carcinomul urotelial. Tratamentul optim pentru acesta depinde de stadiul bolii, care descrie cat de extinsa este tumora, si de grad – care descrie cat este de agresiva, precum si de starea generala de sanatate a pacientului. Abordam tema si explicam in ce consta radioterapia tumorilor vezicale si care sunt efectele sale.

Tipuri de cancer al vezicii urinare

Aproximativ 70 % din toate cazurile noi de carcinom de vezica urinara sunt clasificate ca fiind neinvazive la nivel muscular sau „superficiale”.

Tratamentul initial pentru acest tip de tumora este o procedura numita “rezectie transuretrala a tumorii vezicii urinare” sau TURV. Aceasta este uneori urmata de terapie adjuvanta intravezicala, care reduce riscul de recidiva.

Restul de 30% reprezinta tumori de vezica invazive la nivel muscular. In general, necesita indepartarea chirurgicala a vezicii urinare (interventie numita cistectomie radicala). Aceasta este adesea combinata cu chimioterapia preoperatorie sau postoperatorie.

Alegerea tratamentului: radioterapia tumorilor vezicale

Conform ghidurilor actuale, pentru tumorile invazive al vezicii, alegerea tratamentului depinde de stadiu, precum si de varsta, starea generala de sanatate si de preferintele personale. In general, indepartarea chirurgicala a vezicii urinare este preferata, deoarece este asociata cu riscuri mai mici de recidiva si o sansa mai mare de supravietuire in comparatie cu alte tratamente.

Conservarea vezicii urinare

Conservarea vezicii urinare poate fi o optiune in anumite cazuri, si anume pentru persoanele in varsta sau acele care prezinta comorbiditati ce nu permit interventia chirurgicala. Poate fi o optiune si la persoanele tinere, care prefera sa isi pastreze vezica.

tratament cancer vezica urinara
MedEuropa Bucuresti

Tratamentul optim in conservarea vezicii urinare este terapia trimodala: chimioterapie si radioterapia (chimioradioterapie), care se administreaza dupa rezectia transuretrala a tumorii vezicii urinare (TURV).

Dezavantajele conservarii vezicii urinare

Dezavantajul procedurilor conservatoare este riscul de recidiva locala.
Chimioradioterapia este un tratament care presupune utilizarea radioterapiei la nivelul vezicii si a ganglionilor pelvini loco regionali impreuna cu chimioterapia.

Chimioterapia este administrata de obicei intravenos. Chimioterapia face celulele tumorale mai sensibile la radioterapie, imbunatatind rezultatul final. S-a demonstrat ca rezultatele asocierii chimioradioterapiei sunt superioare utilizarii RT ca monoterapie, atat ca si control local, cat si in ceea ce priveste supravietuirea.

Radioterapia tumorilor vezicale

Radioterapia consta in sedinte zilnice, cinci zile pe saptamana, timp de cateva saptamani (pana la circa 6 saptamani). O sedinta de radioterapie dureaza cateva minute. Nu este dureroasa pentru pacient, nu este necesara internarea acestuia si – evident – pacientul nu este radioactiv.

Pacientul va efectua atat CT-ul de simulare, necesar pentru realizarea planului de tratament, cat si fiecare sedinta de radioterapie, cu vezica goala pentru a obtine o mai buna reproductibilitate a tratamentului.

radioterapia in tratamentul tumorilor vezicale
MedEuropa Bucuresti

Pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte cu rectul pe cat posibil golit, adica sa aiba scaun zilnic.

In timpul tratamentului de radioterapie in tumori vezicale, pacientii pot prezenta efecte adverse la nivel:

  • urinar: cistita radica, ceea ce creste riscul de suprainfectie urinara, hematurie (sange in urina);
  • digestiv: diaree, dureri abdominale, balonare, greturi, inapetenta, rectita radica, iritatia hemoroidala;
  • cutanat: radiodermita;
  • general: astenie.

In cazul tumorilor avansate, unde s-a depasit intentia curativa, radioterapia poate fi utilizata pentru ameliorarea unor simptome: hemoragia, durerea, obstructia. In aceste situatii se va efectua un tratament de scurta durata, pana la 10 sedinte, in paralel cu un tratament suportiv – antiinflamator, antialgic etc.

Articol redactat de Dr. Raluca Stahiescu, sub coordonarea Dr. Cristina Iftode, medic sef departament stereotaxie MedEuropa Bucuresti

Simptome pentru cancerul vezicii urinare

Persoanele cu cancer de vezica poate prezenta urmatoarele simptome sau semne. Uneori, persoanele cu cancer de vezica nu au niciuna dintre aceste modificari. Sau, cauza unui simptom poate fi o afectiune medicala diferita care nu este cancerul.

  • prezenta sangelui in urina;
  • durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii;
  • urinare frecventa, chiar si in timpul noptii;
  • dificultate in a urina;
  • dureri in zona inferioara a spatelui. (sursa: cancer.net)

Rata de supravietuire in cancer de vezica urinara

Supravietuirea depinde de o serie de factori, prin urmare nu exista un sablon in care puteti sa va incadrati. Rata de supravietuire depinde de:

  • stadiul bolii;
  • grad;
  • daca aceasta este o recidiva si cat de des a recidivat o tumora;
  • starea generala de sanatate a pacientului;
  • tratamentul cancerului de vezica urinata indicat de medicul curant in urma consultarii echipei multidisciplinare.

Medicul analizeaza toti acesti factori de care depinde evolutia pacientului si estimeaza un risc scazut, mediu (intermediar) sau ridicat. Detalii despre relatia dintre factorii de mai sus si rata de supravietuire in cancerul de vezica urinara puteti regasi aici.

Daca ai primit acest diagnostic, poti solicita o opinie de la specialistii nostri atat in centrele MedEuropa, cat si pe site, prin optiunea de consultatii online in 3 pasi simpli.

Alte articole

Call Now Button