In momentul in care s-a decis indicatia de radioterapie, numarul de sedinte difera in functie de tipul de radioterapie. Despre parcursul tratamentului, posibile efecte secundare si beneficiile folosirii tratamentului de radioterapie pentru cancer de cap si gat, ne explica Dr. Diana Ratea, medic specialist radioterapie.
Numarul de sedinte de radioterapie in cazul unui cancer de cap si gat depinde de scopul tratamentului – radioterapie cu intentie curativa, definitiva, ceea ce vindeca pacientul, sau radioterapie paliativa. Daca vorbim despre paliatie, un numar minim sa spunem de sedinte ar fi de 5. Atunci cand vorbim despre intentie curativa, 35 de sedinte ar fi numarul maxim, deci 7 saptamani de tratament. Acesta se realizeaza conform ghidurilor internationale in vigoare.
Sedintele se fac zilnic, de luni pana vineri. Sambata si duminica avem pauza. O sedinta de tratament dureaza aproximativ 10 – 15 minute.
Radioterapia ca tratament pentru cancerul din zona ORL
Pentru pacientul ORL, in mod special, este nevoie de pregatire speciala. Mai exact, este nevoie de o atenta monitorizare a pacientului in cursul radioterapiei.
Reactiile adverse in zona aceasta a capului si gatului sunt destul de pregnante. E o zona care este foarte sensibila, e zona prin care inghitim, vorbim, astfel incat afectarea in timpul radioterapiei a acestor procese presupune si implica niste reactii adverse care vor fi deranjante. Totodata, acestea pot fi gestionate in timpul radioterapiei.
Dr. Diana Ratea, medic specialist radioterapie
Efecte adverse posibile dupa radioterapie pentru cancer de cap si gat
Efectele se impart in mai multe categorii. Primele sunt efectele acute, care apar in timpul radioterapiei si imediat dupa. Ne asteptam ca aceste efecte acute sa mai dureze undeva in jur de 7-10 zile dupa terminarea radioterapiei, ulterior incepand sa se estompeze. Perioada maxima este undeva la 6 – 8 saptamani dupa finalizarea radioterapiei, in ceea ce priveste efectele acute.
Vorbim si despre efecte subacute, care dureaza in jur de aproximativ un an. O alta categorie este reprezentata de efectele tardive ale radioterapiei, care pot aparea chiar la ani, zeci de ani de la finalizarea radioterapiei.
Efecte acute
In ceea ce priveste efectele acute ale radioterapiei, cand vorbim de cancer la cap si gat, o atentie deosebita necesita o parte dintre ele, considerate destul de importante. E vorba de mucozita orala, care apare in timpul radioterapiei si care este asociata deseori cu durere, durere la inghitit, ceea ce ne impiedica practic procesul de deglutitie. Motiv pentru care trebuie o atenta ingrijire a pacientului ORL in timpul radioterapiei, din punct de vedere al nutritiei. Trebuie sa primeasca o consiliere adecvata pentru a nu pierde in greutate in timpul radioterapiei, si pentru a avea o nutritie sanatoasa si echilibrata.
De asemenea, apare si o radiodermita, este o arsura a pielii. Radiodermita este si ea de diverse grade, si sigur difera foarte mult si in functie de tipul de radioterapie pe care o alegem, de evolutia pacientului in timpul radioterapiei. Masca cu care el este fixat in timpul radioterapiei largindu-se, automat noi trebuie sa ne adaptam si sa ajustam tratamentul, planul de tratament, planul de radioterapie in timpul efectuarii radioterapiei. Gustul se modifica, poate sa dispara in timpul radioterapiei.
Tot ce vorbim in momentul de fata sunt efecte acute, care dispar dupa efectuarea radioterapiei. Saliva se usuca, devine mai vascoasa, xerostomie, motiv pentru care implicit mucozita, xerostomia.
Toate acestea practic impiedica alimentatia. Pacientul va avea nevoie de o alimentatie mai moale, semisolida, poate chiar lichida. Sigur, sunt si cazuri speciale in care pacientul nu mai poate inghiti in timpul radioterapiei si atunci vom monta pentru o perioada scurta, cat va fi necesar, pana la reluarea procesului de deglutitie, o sonda nazo-gastrica sau o gastrostoma percutanata.
Efecte secundare tardive in radioterapie pentru cancer de cap si gat
Radioterapia, alaturi de chirurgie, este o modalitate cu viza curativa. Sunt cazuri speciale, in care vom face doar radioterapie, deci pacientul va trai si va ramane cu acele efecte ale radioterapiei. Efectele tardive care pot influenta calitatea vietii pacientului.
Principalul efect tardiv care ii influenteaza calitatea vietii este xerostomia. Faptul ca saliva ne este mai uscata implica dificultati in inghitit, dificultati in vorbit, o igiena dentara deficitara. Calitatea somnului este influentata. Toate acestea duc la o activitate sociala scazuta a pacientului si, implicit, si la alte manifestari psihice care pot sa apara in timpul tratamentului.
Xerostomia poate fi prevenita prin tehnici moderne de radioterapie. Toate recomandarile ghidurilor internationale in momentul de fata sunt, pentru cancer de cap si gat, ca tehnica IMRT-VMAT, deci radioterapie cu intensitate moderata sa fie standardul de tratament pentru pacientii din zona aceasta. Scopul este de a proteja glandele salivare pentru acest risc major in ceea ce priveste calitatea vietii pacientului.
Tot ca efecte tardive poate sa apara trismus – ceea ce inseamna o deschidere limitata a cavitatii bucale. Trismusul apare sigur datorita fibrozei care apare ulterior radioterapiei. Si acesta poate fi prevenit prin anumite exercitii mandibulare pe care le putem face la recomandare, inainte, in timpul radioterapiei si dupa. Poti citi mai multe despre efectele secundare si in Radioterapie la nivelul capului, posibile efecte secundare.
Beneficiile radioterapiei in cancer de cap si gat
Faptul ca pacientul este vindecat este un beneficiu indiscutabil. Reactiile adverse le putem preveni, le putem diminua si chiar vorbim de situatii in care radioterapia poate fi singura modalitate de tratament in cancer de cap si gat. Cum este vorba de cancerul laringial, in stadiul incipient, cand practic doar radioterapia ne poate vindeca.
Sunt si situatii in care putem avea un beneficiu in ceea ce priveste calitatea vietii pacientului. In anumite stadii, vorbim de prezervarea organelor. Prezervarea organelor inseamna practic sa conservam organele care ne ajuta in vorbire, cand ne referim la laringe, de exemplu. Beneficiile unei interventii chirurgicale versus radioterapie sunt similare, dar efectele adverse sunt diferite intre cele doua modalitati. Prin conservarea laringelui, pastrarea laringelui practic, radioterapia ne permite sa ne pastram vocea naturala, ceea ce de multe ori influenteaza decizia de tratament, deci conteaza si ceea ce-si doreste pacientul.
Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.