Este firesc sa va simtiti ingrijorat(a) sau coplesit(a) atunci cand primiti diagnosticul de cancer si in fiecare etapa noua de tratament. Se intampla si atunci cand trebuie sa incepeti un tratament de radioterapie. Pe langa ce se intampla in momentul terapiei, veti dori sa stiti si daca se face radioterapie cu internare sau daca veti putea merge acasa in timpul tratamentului. Informatiile din acest articol va pot ajuta sa va pregatiti pentru ceea ce va urma.
Echipa ta de specialisti
O echipa medicala extrem de pregatita va colabora pentru a va oferi cele mai bune ingrijiri medicale existente in acest moment in Romania. Aceasta echipa, fie ca este vorba despre centrul MedEuropa din Constanta ori din Bucuresti, poate include urmatoarele cadre medicale:
- Medicul specialist in radioterapie. Vorbim despre un medic specializat in acordarea de radioterapie pentru tratarea cancerului. El supravegheaza tratamentele de radioterapie si lucreaza indeaproape cu alti membri ai echipei pentru a dezvolta planul de tratament.
- Asistentul medical cu experienta in radioterapie. Acest asistent este specializat in ingrijirea persoanelor care primesc radioterapie. El joaca multe roluri, inclusiv:
- raspuns la intrebari despre tratamente
- monitorizarea starii de sanatate in timpul tratamentului
- gestionarea reactiilor adverse potentiale
- Fizicianul medical. Acest profesionist are experienta in echipamentele specifice, utilizate in timpul acestui tratament. El sau ea ajuta la proiectarea planurilor de tratament.
- Alti profesionisti din domeniul sanatatii. Membrii echipei pot ajuta la ingrijirea nevoilor fizice, emotionale si sociale in timpul tratamentului. Acesti profesionisti pot fi asistenti sociali, nutritionisti, psihologi etc.
Inainte de tratament, va puteti astepta la aceste etape:
- Intalnire cu medicul specialist.
- Acordarea permisiunii pentru radioterapie.
- Simularea si planificarea tratamentului. Mai multe detalii, aici.
Radioterapie cu internare sau spitalizare de zi
Radioterapia este administrata intr-o unitate medicala cu spitalizare continua si/sau spitalizare de zi, ceea ce inseamna ca poate fi radioterapie cu internare continua sau nu. De obicei, puteti merge acasa curand dupa radioterapia externa, dar este posibil sa fie nevoie sa stati cateva zile in spital daca aveti alte recomandari.
Majoritatea oamenilor au mai multe sesiuni de tratament, care sunt de obicei raspandite pe parcursul a cateva saptamani.
Fiecare sesiune este rapida si nedureroasa, dureaza aproximativ 15 minute. De obicei, oamenii au sesiuni de tratament de 5 ori pe saptamana, de luni pana vineri. Acest program continua timp de 3 pana la 9 saptamani.
In timpul tratamentului, medicul dumneavoastra va verifica cat de bine decurge tratamentul. De obicei, acest lucru se va intampla cel putin o data pe saptamana. Daca este nevoie, va poate ajusta tratamentul.
In cazul in care avem efecte secundare, ele sunt gestionate in zona dedicata spitalizarii de zi, acolo unde exista un numar suficient de paturi pentru a putea ingriji nevoile pacientilor care aleg MedEuropa.