Radioterapia IMRT este un tip de radioterapie cu intensitate modulata. Aceasta permite adaptarea dozei terapeutice cu scopul de a proteja tesuturile adiacente si de a reduce complicatiile. Este o abordare utilizata in toate centrele MedEuropa. Ce indicatii are si care sunt cele mai importante avantaje, iti explicam in materialul urmator.
Ce este radioterapia IMRT
IMRT reprezinta o tehnica avansata de radioterapie caracterizata prin posibilitatea de a adapta distributia dozei terapeutice la geometria, cateodata complexa, a unei mase tumorale. Astfel, se protejeaza in mod optim tesuturile sanatoase adiacente, reducand probabilitatea complicatiilor.
Radioterapie IMRT are numeroase indicatii. Poate fi folosita pentru iradierea tumorilor cerebrale, din sfera ORL, tumorilor mamare, sarcoamelor, cancerelor de prostata etc.
Avantajele IMRT
Conformarea mai buna a volumului tumoral tinta si scaderea rapida a dozei la periferia acestuia permit, de asemenea, pe langa limitarea efectelor adverse, sa ofere tumorii o doza mai mare decat radioterapia conformationala 3D. Aceasta se traduce, pentru unele patologii, de exemplu in neoplazia de prostata, intr-o crestere a probabilitatii de control local.
In rezumat, avantajele IMRT fata de radioterapia 3D conformationala pot fi enumerate dupa cum urmeaza:
- conformarea ridicata a dozei;
- protejarea organelor critice;
- posibilitatea cresterii dozei;
- posibilitatea SIB (simultaneous integrated boost). Este o modalitate de radioterapie cu intensitate modulata care permite administrarea dozelor diferit la diferite volume cu un singur plan de tratament si in timpul aceleiasi sedinte de radioterapie.
- posibilitatea hipofractonarii (administrarea unei doze mai mari de radioterapie, concentrata intr-un numar mai mic de sedinte);
- posibilitatea de a reiradia (radioterapia tumorilor deja iradiate).
IMRT implica o reducere a volumului de tesuturi sanatoase care primesc doze mari, dar cu costul unei cresteri ale volumului expus la doze mici.
Efectul radiobiologic al cresterii volumului tesutului expus la doze mici este inca putin cunoscut, dar nu poate fi exclus faptul ca, in special la pacientii tineri si la supravietuitorii de lunga durata, poate duce la o crestere a incidentei neoplaziilor radioinduse.
Articol realizat de Dr. Cristina Beselea, medic specialist radioterapie MedEuropa Constanta.
Ai primit indicatie de radioterapie? Vino in cel mai apropiat centru MedEuropa pentru o consultatie! Programari la 021 9971. Poti sa ne trimiti documentele medicale si online, aici.