Radioterapia in cancer ginecologic este o metoda de tratament utilizata in cele mai multe dintre formele acestei afectiuni oncologice. Acest tip de radioterapie se poate face atat cu intentia de a vindeca, deci cu viza curativa, cat si paliativ. Dozele de tratament se stabilesc in functie de stadiul in care se afla boala si de capacitatea organismului de a tolera radiatia.
Radioterapia in cancer ginecologic: tipuri de cancer
Cand ne referim la cancer ginecologic, distingem mai multe tipuri, respectiv: cancer de col uterin, cancer ovarian, endometrial, vaginal, vulvar. Prognosticul acestor afectiuni oncologice depinde foarte mult de tipul lor si de gradul de raspandire in organism.
Atunci cand stabilim un plan de tratament, luam in calcul starea generala a pacientei, dar si varsta acesteia. De asemenea, un criteriu esential este dorinta pacientei de a avea copii in viitor.
Cancer ginecologic: efecte secundare
Chiar daca tehnologia a evoluat si in cadrul radioterapiei se foloseste aparatura de ultima generatie, exista riscul sa apara efecte secundare in urma tratamentului. Putem vorbi de efecte secundare precoce si efecte secundare tardive.
Efecte secundare precoce
- sangerari sau scurgeri vaginale;
- mancarime sau senzatie de caldura la nivelul vaginului;
- ingustarea vaginului;
- menopauza indusa de radioterapie;
- diaree;
- dureri in timpul mictiunii;
- oboseala pe toata durata tratamentului.
Efecte secundare tardive
- pierderea elasticitatii tesuturilor vaginale;
- infertilitate;
- edem la nivelul picioarelor;
- afectare intestinala sau la nivelul vezicii urinare.
De asemenea, la aproximativ trei-patru ani dupa finalizarea radioterapiei , pot sa apara fracturi de sold. In astfel de cazuri, se recomanda efectuarea de teste pentru determinarea densitatii osoase precum si administrarea de tratament daca se identifica probleme.
Cum afecteaza radioterapia viata sexuala a pacientei
In functie de durata tratamentului si timpul de expunere la radiatii, viata sexuala a pacientelor poate fi afectata. Exista riscul aparitiei unor dificultati sau dureri in timpul actului sexual din cauza scurtarii sau ingustarii vaginului. In acesta situatii, se pot folosi anumite creme pe baza de hormoni si dilatatoare vaginale.
Sarcina dupa radioterapie in cancer ginecologic
Decizia de a avea un copil dupa depasirea cu succes a unui tratament impotriva cancerului poate fi una cu adevarat dificila. Radioterapia uterului poate creste riscul unui avort spontan, nastere prematura sau greutate mica la nastere.
De asemenea, indepartarea in intregime sau doar a unei parti din colul uterin poate creste riscul unui avort spontan sau a unei nasteri premature. De altfel, radioterapia de la nivelul intregului abdomen, in zona pelvisului, a coloanei vertebrale sau de pe intreaga suprafata a corpului poate fi riscanta. In aceste situatii, creste riscul unui avort spontan, a nasterii premature sau a altor probleme similare. Decizia de a obtine o sarcina dupa radioterapie trebuie luata impreuna cu medicii specialisti dupa o analiza a starii de sanatate a pacientei.