Radioterapia pentru partea de colorectal se rezuma mai degraba la partea de rect, adica ultimii 15 cm din tubul digestiv. Cum se face acest tratament, cat dureaza si cand este indicat, explicam in acest articol.
Ce este tratamentul de radioterapie in cancerul colorectal
Este o radioterapie care se face cu fotoni cu energii inalte. De obicei, este de doua feluri. Primul tip, radioterapia externa, se administreaza cu ajutorul unui accelerator linear cu tehnici moderne de radioterapie ghidata imagistic, cum este IMRT-ul sau IMRT-VMAT-ul.
Putem sa facem o completare cu un alt tip de radioterapie, prin brahiterapie. Aceasta este o radioterapie intracavitara, endocavitara sau interstitiala, care vine ca suplimentare la tratamentul de radioterapie externa si care completeaza doza la nivelul tumoral, permitand niste doze mai mici in organele la risc din jur. Se indica in mod deosebit pentru pacientii varstnici care nu pot face interventia chirurgicala, care de altfel este obligatorie, madatorie cumva in strategia aceasta terapeutica pentru cancerele colorectale.
Cat dureaza tratamentul de radioterapie in cancerul colorectal
Tratamentul de radioterapie in cancerul colorectal se rezuma la 25 – 28 de sedinte de tratament. Depinde de scopul tratamentului de radioterapie. Acesta poate sa fie cu intentie curativa sau scop paliativ. Atunci cand discutam despre paliatie, numarul de sedinte se reduce undeva la 10 – 15. Depinde de ce decidem sa facem. Sau chiar mai putine, daca folosim stereotaxia.
Scopul radioterapiei in cancerul colorectal
Tratamentul de radioterapie poate fi curativ, si in intentia curativa exista doua strategii: strategia de neoadjuvanta, care este de obicei standard, este de fapt gold standard, metoda de tratament cea mai eficienta pentru cancerul rectal, alaturi de chirurgie si chimioterapie, respectiv de adjuvanta.
In neoadjuvanta, tratamentul de radioterapie se desfasoara inainte de interventia chirurgicala, impreuna cu chimioterapie de radiosensibilizare. Aceasta chimioterapie are efectul de a creste raspunsul pe care radioterapia il are asupra celulelor tumorale. Interventia chirurgicala survine undeva la 8 – 10 saptamani dupa radioterapie si, de cele mai multe ori, este urmata de chimioterapie adjuvanta, fapt care creste supravietuirea prin scaderea riscului de diseminare la distanta.
Radioterapia in adjuvanta se face dupa interventia chirurgicala, daca pacientul are anumiti factori de risc. Mai exact, invazie limfo-vasculara, implicarea ganglionara cu celule tumorale in acei ganglioni, in investigatii histopatologice.
In principiu, nu ne gandim sa modificam durata tratamentului. Fata de alte localizari, durata e standard, sunt 25 de zile sau 28 de zile. Putem sa administram un boost integrat sau un boost secvential, daca ne gandim ca pacientul nu va face interventie chirurgicala din cauza faptului ca boala e mult prea avansata sau are foarte multe comorbiditati care nu-i permit sa faca acest lucru. Ceea ce ar insemna ca mai crestem doza de tratament cu 4 – 5 fractiuni, daca facem boost secvential sau integram boost-ul in ceea ce deja administram in 28 de fractii.
Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.