Radioterapia la nivelul capului, in mod similar altor tipuri de radioterapie, poate avea o serie de efecte secundare. Despre ceea ce se intampla atunci cand se primeste indicatie de radioterapie la cap, discutam in acest material. Dr. Cecilia Negrei ne explica care sunt cele mai mari temeri ale pacientilor si ce se intampla in realitate.
Radioterapia la cap: cade sau nu parul?
Parul cade doar de pe zona iradiata. Nu cade daca, de exemplu, iradiem o pacienta care face tratament la nivelul sanului. In schimb, in situatia in care avem o tumora cerebrala si trebuie sa iradiem propriu-zis craniul, atunci parul va cadea si va incepe sa creasca consistent cam la 3 – 5 luni. Nu se intampla insa ca la chimioterapie, sa cada sprancene sau gene. Atunci cand facem radioterapie la cap, cade doar parul din aceasta zona. In rest, nu este afectata o alta zona, parul facial asadar ramane.
Pe de alta parte, de exemplu, in situatia in care tratam sfera ORL, leziunile – fiind la nivelul fetei sau proiectate cumva la nivelul fetei, in cavitate orala, in gura, in laringe – in cazul barbatilor, se va observa ca nu va mai creste barba pe zona respectiva. Sprancenele si genele nu vor cadea niciodata cand tratam zona capului.
La nivelul capului, efectele adverse sunt mai usoare, de cele mai multe ori se pot controla bine. Putem face pentru tumori primare sau tumori secundare tratament pe zona capului. In cazul tumorilor primare, in general, se suporta foarte bine si nu avem nevoie nici de tratament care sa ne ajute, nu apar dureri de cap, nu apare greata, nu apare aproape nimic.
Dr. Cecilia Negrei, medic specialist radioterapie
Durerea de cap, un efect secundar gestionabil
In cazul tumorilor secundare, de cele mai multe ori, este util un tratament care se numeste depletiv. In aceasta situatie, mai ales daca sunt tumori multiple, creierul (vascularizatia) reactioneaza si apare un edem. Acest edem este crescut si de radioterapie, deoarece radioterapia favorizeaza aparitia inflamatiei. Prin urmare, avem nevoie de ceva care sa reduca acest edem. Folosim tratament pentru pacienti pentru a evita dureri de cap, greata sau tulburari.
Chiar si pentru tumorile secundare, se poate intampla ca pacientul sa ajunga in situatia in care nu intelege bine cuvintele, nu vorbeste bine, este in carucior. In timpul tratamentului, datorita radioterapiei si datorita depletivului, se intampla ca pacientului sa inceapa sa vorbeasca, sa nu mai fie in carucior si sa existe o colaborare, sa redevina parte din familie, pentru ca este foarte important atat familie, cat si pentru pacient.
Centrul MedEuropa Bucuresti este situat in Sos. Dobroesti, nr. 20A, este accesibil atat cu transport public, cat si privat. Programarile pot fi facute la telefon 021 9971.