Echipa care se va ocupa de pacient este formată din medic radioterapeut, fizician medical, asistent/tehnician de radioterapie.
În această etapă, se vor obține imagini computer tomografice ale zonei care urmează a fi tratată, imagini care vor fi ulterior transferate în sistemul de plan de tratament pentru planificarea iradierii.
Se folosește, în cele mai multe cazuri, un computer tomograf similar celui folosit în diagnostic.
Pentru echipamentele moderne capacitatea “multislice” este un avantaj:
Pacientul va sta culcat pe masa aparatului, va fi poziționat conform protocolului de iradiere pentru tipul de cancer tratat.
Această poziție este identică cu cea pe care pacientul o va avea în timpul radioterapiei, pe masa acceleratorului liniar.
Pentru a ușura păstrarea poziției sunt folosite anumite sisteme de imobilizare moderne, combinații de dispozitive (fixe sau deformabile, adaptabile fiecărui pacient) ce permit fixarea capului, a brațelor, a picioarelor.
Există măști din materiale plastice speciale pentru fixarea capului, planuri înclinate pe care pacientul stă culcat, saltele speciale care iau forma corpului pacientului etc. Acestea se folosesc în funcție de zona iradiată.
Stabilirea modului personalizat în care se va realiza poziționarea pacientului pe masa de tratament va permite reproducerea ei zilnică pe întreaga perioadă a iradierii, crescând siguranța administrării terapiei.
Pe tegumentul pacientului, se vor marca anumite repere prin tatuarea unor puncte. Este important ca pacientul să păstreze vizibile aceste semne pe toată durata tratamentului (se va evita spălarea zonei în primele 24 ore după tatuare)