Inainte de un plan de tratament eficient, un pacient are nevoie de diagnosticul de certitudine si, esential, de stadializarea cancerului intr-un mod corect. Explicam ce inseamna aceasta etapa si de ce este vitala in abordarea pacientului oncologic.
Atunci cand pacientul ajunge intr-un centru MedEuropa cu dosarul ce contine investigatiile realizate pana in acest punct, o discutie generala despre boala este obligatorie. In acest moment, se stabileste daca pacientul are diagnosticul de certitudine pus si stadializarea cancerului completata.
De ce punctez stadializarea? Sunt foarte diferite tratamentele, in functie de stadiul bolii. Daca un pacient are un cancer de colon in stadiul II, primeste un anumit tip de tratament. Daca are un cancer de colon in stadiul III sau stadiul IV, e cu totul altceva. Vorbim despre cu totul alta conduita terapeutica. De aceea punctam foarte mult aceasta etapa.
Dr. Maria Barbu, medic primar oncologie medicala
Inainte de alegerea strategiei terapeutice, trebuie stabilit cu exactitate care este stadiul bolii. Existenta unei tumori maligne si confirmarea diagnosticului nu sunt suficiente. Un element esential este dat de informatia potrivit careia tumora s-a extins sau nu local. Mai exact, daca a invadat organele din vecinatate, ganglionii din jur sau la distanta.
Celulele maligne pot pleca mai departe, la organele aflate la distanta fata de tumora primara. In acest caz, se face referire la metastazare. Asadar, este foarte important sa stim nu numai diagnosticul de cancer, ci si stadiul acestuia, pentru a oferi pacientului din start cel mai bun tratament.
Stadializarea cancerului, analize si investigatii necesare
Se intampla frecvent ca pacientul sa ajunga la un medic oncolog doar cu rezultatul biopsiei, pe care poate fi notat, de exemplu, doar adenocarcinom sau o alta tumora maligna. In aceasta situatie, informatii de tipul dimensiunii pe care o are tumora, extinderea ei catre ganglioni ori existenta metastazelor, lipsesc.
Din pacate, pacientul pierde timp pentru ca noi suntem obligati sa recomandam pacientului investigatii imagistice pentru a stabili clar diagnosticul complet. Ma refer aici la computer tomograf, la RMN, la PET-CT, la scintigrafie osoasa. Toate aceste investigatii ne ajuta sa punem un diagnostic corect.
Dr. Maria Barbu, medic primar oncologie medicala
In momentul in care exista toate aceste informatii legate de tipul de tumora si de stadiul tumorii, specialistii MedEuropa discuta cu pacientul despre ce presupune, ce inseamna boala, de ce a aparut.
De multe ori pacientii se intreaba: Dar de ce? De ce mi s-a intamplat asta, pentru ca alerg, mananc sanatos, incerc sa am o viata disciplinata? De ce mi s-a intamplat asta? Sunt pacienti care stiu ca fumeaza de 20 de ani, cate doua pachete de tigari pe zi si sunt cumva resemnati. Asta a dus la aparitia bolii, dar discutam cu pacientul despre diferite cauze ale aparitiei tumorii si incercam sa identificam factorii pe care putem sa ii schimbam de aici inainte.
In acest context, este esential ca un pacient care fumeaza de multi ani un pachet de tigari pe zi, in momentul in care incepe tratamentul oncologic, sa renunte la tigari.
S-a dovedit ca raspunsul la chimioterapie si la radioterapie este mult mai bun la pacientii care renunta la fumat.
O discutie despre optiunile terapeutice este obligatorie. Mai exact, pacientul trebuie sa fie informat clar si pe intelesul lui cu privire la ce presupune tratamentul, pe ce interval de timp se intinde. Sunt pacienti al caror tratament dureaza cateva luni, 3-6 luni, si apoi raman in programul de follow-up, de urmarire, vin doar la control. Sunt pacienti cu metastaze deja, care vor veni in centrele MedEuropa pana la sfarsitul vietii, in fiecare luna sau de doua ori pe luna ori saptamanal, in functie de tipul de tratament ales de specialisti.
Rolul comisiei oncologice
Toate cazurile sunt discutate in comisia oncologica. Cancerul este o boala care se trateaza in echipa, iar specialistii MedEuropa din toate centrele aleg cea mai buna varianta de tratament in functie de pacient, si nu de boala.
Exista pacienti care au aceeasi boala, cu acelasi stadiu, dar care primesc tratamente diferite. Unii incep cu interventie chirurgicala, altii cu chimioterapie ori cu radioterapie. In functie de pacient, de comorbiditati, de ce alte boli mai prezinta si, sigur, de dorintele pacientului. In echipa multidisciplinara MedEuropa exista un psiholog care asculta pacientul, il consiliaza.
Noi nu incercam sa convingem pacientul sa faca un anumit tip de tratament. Rolul nostru, al oncologilor, este sa oferim cea mai buna solutie, sa o explicam, sa inteleaga pacientul de ce e cea mai buna varianta pentru el. Insa dorintele pacientului pot fi cu totul altele decat ceea ce ii propunem noi. Avem paciente cu un par foarte frumos, foarte bogat, care nu accepta tratamentul de prima linie, ii spunem noi, care presupune ca reactie adversa caderea parului. Nu accepta lucrul acesta. Si atunci gasim o varianta, folosim alte medicamente care nu au ca reactii adverse caderea parului.
Dr. Maria Barbu, medic primar oncologie medicala
Toate deciziile se iau impreuna cu psihologul si cu pacientul. O prima discutie nu atrage dupa sine o prima sedinta de chimioterapie. Dupa stadializarea cancerului, discutarea cazului in tumor board si propunerea tratamentului, exista un timp de gandire. Pacientul are dreptul de a se gandi, de a vorbi cu familia, de a se consulta cu cine considera oportun, fiind informat cu privire la ceea ce inseamna o decizie intarziata.