Stereotaxia este un tratament radioterapic de extrema precizie prin care se administreaza doze mari, semnificative de RT, intr-o singura sedinta sau un numar foarte limitat de fractiuni (de obicei intre 3 si 6 sedinte). Care este rolul stereotaxiei, care sunt indicatiile si tehnicile folosite, explicam in acest articol.
Tehnici de stereotaxie
Tehnicile de stereotaxie sunt reprezentate de radiochirurgie stereotactica si radioterapie stereotactica.
Radiochirurgie stereotactica
Radiochirurgia stereotactica (SRS- stereotacticradiosurgery) se refera la un tratament efectuat intr-o singura sedinta la nivelul unui volum tumoral tinta, cel mai frecvent localizat la nivel cerebral sau vertebral.
Radioterapie stereotactica
Radioterapia stereotactica (SRT- stereotactic radiation therapy, cu varianta sa – SBRT stereotactic body radiation therapy in cazul localizarilor extracraniale) se refera la administrarea de sedinte multiple de RT la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral (de exemplu plaman, ficat, pancreas etc).
Rolul stereotaxiei
Cea mai mare provocare in radioterapie este iradierea unei tumori cu doza eficienta, extrema precizie si un nivel minim de toxicitate. Astfel, in prezent, stereotaxia obtine cele mai bune rezultate utilizand un numar limitat de sedinte. Frecvent este denumita radioterapie ablativa.
In anumite cazuri, stereotaxia reprezinta o alternativa viabila la interventia chirurgicala. Ne referim la acele situatii in care tumora este localizata in regiuni anatomice dificil de accesat sau la acei pacienti cu diverse contraindicatii operatorii.
Stereotaxie: indicatii
De preferat este abordarea multidisciplinara a tuturor cazurilor. Acest fapt inseamna interventia diversilor specialisti (oncolog, chirurg, radioterapeut, radiolog etc) la candidarea pacientilor la terapie locala, de exemplu stereotaxie.
Stereotaxia este utilizata in tratarea tumorilor primitive sau metastatice, cu un volum de obicei de pana la 5 cm.
- tumori primitive si metastaze pulmonare
- tumori primitive si metastaze hepatice
- tumori pancreatice
- tumori ale prostatei
- metastaze la nivelul ganglionilor linfatici (la nivelul toracelui, abdominal si al pelvisului)
- metastaze cerebrale
- metastaze osoase, vertebrale si extravertebrale
- metastaze ale glandelor suprarenale
- metastaze la nivelul tesuturilor moi (de exemplu, reciviva presacrala)
Cum se realizeaza stereotaxia
Spre deosebire de radioterapia fractionata conventional, 3D-CRT sau VMAT-IMRT, in cazul stereotaxiei este indispensabila imobilizarea precisa si reproducibila a pacientului in timpul simularii CT si a fiecarei sedinte prin folosirea diverselor metode de contentie (de exemplu masti termoplastice, saltele vidate etc).
Foarte frecvent, in cazul radioterapiei stereotactice, este necesar in faza de CT de simulare, suportul atat a diverselor metode imagistice (CT cu contrast, RM, PET), cat si a tehnicilor de achizitie CT care tin cont de excursiile respiratorii (4D CT), utile la delinierea precisa a volumelor tinta tumorale si a organelor sanatoase din apropiere.
Inainte de orice sedinta de stereotaxie, pacientul efectueaza o noua CT integrata in aparatul care eroga tratamentul. Verificam astfel ca datele obtinute in faza de simulare si mai apoi in planificarea terapiei sa coincida cu situatia in timp real. Pe scurt: se suprapun cele doua CT si, unde este necesar, se corecteaza pozitia pacientului cu o precizie milimetrica.
Care sunt avantajele stereotaxiei
Atat radiochirurgia, cat si radioterapia stereotactica se efectueaza in regim ambulatorial fara a fi necesara spitalizarea pacientului. Ambele tratamente sunt bine tolerate si neinvazive. Nu se utilizeaza anestezie sau alta procedura dureroasa pentru pacient.
Numarul redus de sedinte de stereotaxie, precum si durata limitata a unei aplicatii de SRT, permit o buna colaborare cu pacientul si un confort al acestuia in timpul tratamentului.
Din punct de vedere terapeutic, stereotaxia prezinta mari avantaje fata de tratamentele radiante fractionate conventional.
- Iradierea tumorii cu doze crescute amplifica probabilitatea necrozei la nivelul tesutului neoplastic, marind astfel probabilitatea controlului tumoral si in consecinta supravietuirea pacientilor.
- In plus, fiind o tehnica de mare precizie, garanteaza protectia tesuturilor sanatoase din vecinatea tumorii, reducand la minim eventualele efecte adverse tardive.
Ce trebuie sa stie pacientii: pregatire, imobilizare, externare pentru stereotaxie
Stereotaxia, ca orice tratament radioterapic, include doua etape: pre-terapie si etapa tratamentului.
Etapa pre-terapie:
- confectionarea unui mijloc de contentie. Frecvent sunt utilizate masti termoplastice, care permit imobilizarea regiunii de interes a stereotaxiei. Nu este necesara nicio metoda invaziva, iar purtarea mastii (este utilizata doar pe durata CT de simulare si a sedintelor) este bine tolerata de catre pacienti.
- CT de simulare a pacientului in pozitia tratamentului, cand se achizitioneaza imagini pentru elaborarea planului de tratament RT personalizat.
Frecvent in stereotaxie, CT de simulare este un examen cu substanta de contrast. Pacientul trebuie sa se prezinte pe nemancate cu cel putin 6 ore inainte de aceasta procedura si sa prezinte o analiza de sange – creatinina – recenta (efectuata in ultimele 30 de zile).
In anumite situatii, este posibil ca medicul radioterapeut sa solicite integrarea cu alte examene radiologice (MRI, PET CT) in faza de simulare.
Indicativ, aceasta etapa dureaza maxim 25-30 de minute.
Etapa tratamentului
Etapa tratamentului este constituita din sedinta propriu- zisa de stereotaxie, de obicei pentru un numar total de pana la 6 sedinte zilnice sau in zile alterne, dureaza putine minute (aproximativ 15 min, cat o sedinta de radioterapie conventionala) si nu este deloc dureroasa pentru pacient.
In anumite situatii, este posibil ca medicul radioterapeut sa prescrie o terapie cu rol antiinflamator asupra tesuturilor iradiate atat in zilele tratamentului stereotaxic, cat si in perioada imediat urmatoare.
Toate aceste etape de terapie se desfasoara in regim ambulatorial, fara internare. In niciun moment pacientul nu este radioactiv. Poate sa-si continue viata normala, alaturi de familie, imediat dupa terminarea fiecarei sedinte de stereotaxie.