Radioterapia este o tehnica care ajuta la tratamentul tumorilor canceroase, prin distrugerea celulelor, prin folosirea de radiatii ionizante. Radioterapia poate fi cu viza curativa ori paliativa. Esential este ca abordarea sa fie cea corecta, iar pacientii sa aiba acces la tratamentul cancerului prin radioterapie de ultima generatie.
Radioterapie de ultima generatie: intentie curativa
In cazul radioterapiei cu intentie curativa, aceasta poate fi de mai multe feluri, dupa cum urmeaza:
- radioterapie neoadjuvanta sau preoperatorie. Se utilizeaza in cazul pacientilor cu formatiuni tumorale de mari dimensiuni. Ajuta ca interventia chirugicala sa fie facuta in limite de siguranta.
- radioterapie adjuvanta sau postoperatorie. Este indicata in cazul unui tratament postchirurgical, in cazul in care exista riscul unei recidive loco-regionale.
- radioterapie definitiva. Se administreaza atunci cand formatiunea tumorala este de mici dimensiuni sau in cazul unui pacient care este inoperabil.
Tratamentul cancerului prin radioterapie – scop paliativ
Tratamentul paliativ este indicat la pacientii aflati in stadii avansate, in care simptomatologia este imbunatatita cu ajutorul tratamentului. Cele mai frecvente simptome sunt:
- hemoragie;
- sindrom de compresiune;
- dureri la nivelul metastazelor osoase.
Tratamentul cancerului prin radioterapie de ultima generatie are un efect considerabil in lupta cu boala.
Diagnosticul tardiv in cazul pacientilor cu cancer are un impact considerabil in ceea ce priveste tratamentul. Atunci cand un pacient este diagnosticat intr-un stadiu avansat, vorbim despre un tratament cu viza paliativa. Pacientii care sunt diagnosticati intr-un stadiu incipient, initial, in stadiile I sau II, atunci tratamentul radioterapeutic se refera la cel cu viza curativa.
Dr. Alexandra Zlate, medic specialist radioterapie
Intarzierea diagnosticului are o multitudine de cauze, de la infrastructura la politicile din domeniu. Anamneza si istoricul pacientului joaca un rol esential. Debutul si evolutia bolii au un impact asupra efectuarii unor investigatii suplimentare pentru a putea pune diagnosticul concret de malignitate.
Un diagnostic de cancer se pune pe baza buletinului anatomo-patologic, astfel diagnosticul de certitudine este dat de examenul histopatologic. Stadializarea pacientilor este si ea importanta, pentru ca astfel stabilim exact stadiul bolii.
Pentru a beneficia de radioterapie de ultima generatie in mod 100% gratuit, clinica MedEuropa ofera un acces simplu, rapid, printr-o serie de proceduri ce implica, initial, analiza cazului. Despre ceea ce trebuie facut inainte de tratament, puteti citi aici.