Radioterapia este una dintre metodele de tratament in caz de tumori toracice. Ca orice tratament, si radioterapia poate sa aiba efecte secundare. Unul dintre cele mai importante efecte adverse in radioterapia folosita la tumori toracice este fibroza pulmonara sau pneumopatie.
Conform specialistilor, doza cumulativa maxima de bleomicina, pe toata durata vietii, este de 400 UI. Aceasta doza poate fi depasita uneori, in timpul iradierii, cand tumora se afla in plin volum pulmonar.
Mai putine probleme sunt cand se folosesc iradieri inalt conformationale, care protejeaza mai bine plamanul. Daca se ajunge la pneumonita (inflamatie acuta a tesutului pulmonar), tratamentul se bazeaza pe corticosteroizi.
Alte efecte secundare ale radioterapiei in caz de tumori toracice
Disfonie. Este vorba de o raguseala, schimbare anormala a vocii, in urma iritarii corzilor vocale. Gatul este uscat, vocea devine mai groasa, timbrul vocal scade in intensitate. In cazuri grave se poate ajunge inclusiv pana la pierderea vocii.
Dispnee. Se traduce prin respiratie grea, lipsa de aer si dificultate in respiratie.
Tuse seaca/productiva. Tusea poate fi seaca, iritativa sau productiva (expectoranta), prin care se elimina secretii.
Disfagie. Din cauza tratamentului, pacientul poate intampina dificultati la inghitire. Acest lucru duce la probleme in alimentatie.
Simptomele trebuie discutate cu medicul curant, pentru a se gasi cea mai potrivita solutie. Echipa medicala iti sta la dispozitie pentru detalii si pentru a aborda corect si eficient o situatie de tip efect secundar, mai ales atunci cand exista o zona dedicata de spitalizare de zi.